Ács Soma akrobatikus kosárlabdázó teljesítményét díjazta a kerület

by talastunde

Hazánkban évek óta komoly népszerűségnek örvend a kosárlabda egyik speciális válfaja, az akrobatikus kosárlabda. Gyerekek és felnőttek sokasága űzi aktívan ezt a sportot, amelyben 2018 óta országos csapatversenyeket is rendeznek Magyarországon. A Kempelen Farkas Gimnázium 14 éves diákja, Ács Soma már 4 éve, hogy ennek a sportnak az elkötelezett híve. Az idei sportgálán a legkiemelkedőbb sportteljesítményt nyújtó kerületi gyermeksportoló kategóriában Ács Soma lett a díjazott. Vele készítettünk interjút erről a rendkívül látványos, de nem veszélytelen sportról.

Hogy ismerkedtél meg az akrobatikus kosárlabdával?
2018-ban kezdtem el gumiasztalozni, ami egy olimpiai sportág. 2 évig jártam edzésekre, majd a COVID idején bezárt a hely, ahol tartottuk az edzéseket. Az edzőnk ajánlotta, hogy nézzünk be az akrobatikus kosárlabdázók edzésére, mert az ő termük a pandémia alatt is nyitva volt. Ennek a véletlennek köszönhetem, hogy már 4 éve rendszeresen gyakorlom az akrobatikus kosárlabdát.


Az akrobatikus kosárlabdának és a gumiasztalsportnak vannak közös elemei?
A gumiasztaledzésen egy téglalap alakú trampolint használunk, ami az egyik eleme az akrobatikus kosárlabdának is, csak minitrampolinnak hívják.


Viszont itt új elem volt a kosárba dobás?

Igen, itt magasra kell ugrani, és úgy kosárra dobni, hogy közben különböző trükköket végzünk. Nagyon látványos sport.

Fotó: Demeter Jázmin


A sportolók vagy a nézők szórakoztatására találták ki?
Úgy alakult ki, hogy a kosárlabdameccsek szüneteiben a pomponlányok szórakoztatták a nézőket, illetve a fiúk ugrásokat, szaltókat végeztek. Mivel a teremben volt a kosárpalánk, a szivacs és a trambulin, ezeknek az ötvözéséből született meg ez a sport. Most már nagyon sok profi kosárlabdacsapatnak van saját akrobatikus kosárlabdacsapata, akik a meccsek szüneteiben lépnek fel.


Ez egy veszélyes sport?
Néha előfordul, hogy beverjük a fejünket a gyűrűbe. A szivacs több darabból áll, melyeket tépőzár tart össze, hogy könnyen hordozható legyen. Ha épp a köztük lévő lyukba érkezik bele a sportoló, akkor könnyen kimehet a bokája. A trampolin és a szivacs közé is be lehet esni, de akár egy szaltóból is rosszul lehet érkezni, ami komoly sérüléssel járhat.


Mit szeretsz ebben a sportban?
A legjobban azt szeretem, amikor vetődni kell a labdáért. Ilyenkor tulajdonképpen az az érzése az embernek, hogy száll, lebeg, mivel nincs visszatartó erő, csak a lebegés van. Ez elképesztően jó érzés tud lenni. Heten játszunk együtt a csapatban, és abszolút egymásra vagyunk utalva, nagyon kell figyelnünk a saját teljesítményünkre, mert az kihat a többiekére is. Az edzőink is aktívan sportolnak és játszanak a külföldi fellépéseken, ami számunkra nagyon komoly motiváció, hiszen példaképként tekintünk rájuk.


Melyik korosztályos csapatban játszol?
Most az U14-ben vagyok, de jövőre már felkerülök az U16-ba. Az U14-ben még kis palánkra indítjuk az ugrásokat, de az U16-ban már nagy palánkra kell dobni, ez nagy különbség. A XIII. kerületben a Forgács utcában vannak az edzések. Tagja vagyok a Face Team Akrobatikus Sportszínháznak. Telt házzal játsszuk az
előadásainkat. A másfélórás színházi előadás különlegessége az akrobatikai mutatványokon kívül a szívhez szóló történeti szál, illetve az a vetítéstechnika, ami a dinamikusan változó díszletet adja. Ez egy rendkívül látványos színházi show.

Fotó: Demeter Jázmin


Milyen célt tűztél ki magadnak?
Külföldi fellépés a célom, illetve bekerülni a felnőttcsapatba. A színház miatt jelenleg heti 5 edzésem van, de egyébként heti 3.


Hogy látod, itthon van kifutása ennek a sportnak?
Egyre többen jönnek játszani. A Face Teamnek van egy Youtube-csatornája, amelynek nagy szerepe van a sport népszerűsítésében. Azt látom, hogy egyre többen jönnek az utánpótlásedzésekre. Nagyon sok iskolába jutott már el a Face Team. Tavaly a felnőttcsapat 2 hónapot töltött Chilében, és Kínába is rendszeresen utaznak a színházi előadással.


Kerületi díjat kaptál pár héttel ezelőtt, meglepett az elismerés?
Igen, egyáltalán nem számítottam erre. Tudom, hogy ez egy látványos sport, de nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan rám szavaznak.

borítókép forrás: Demeter Jázmin

Olvasta már?