Áprilisban a hónap művésze díjat Zsemlye Veronika jazzénekes kapta

by talastunde

Zsemlye Veronika jazzénekes lett áprilisban a hónap művésze. Az ungvári származású művészt arra kértük, hogy mutassa be eddigi pályafutását portálunknak.

Mikor kezdett el zenélni?

Hétévesen kezdtem el zenét tanulni szülővárosomban, Ungváron, akkor a hegedűt választottam, majd egy évvel később a zongoratanulás is az életem része lett. 17-18 éves voltam, amikor megnyertem egy popzenei énekversenyt, de már kisgyerekkorom óta érzetem, hogy az éneklés az, amivel szeretnék kiteljesedni.

Ungváron megismerkedtem egy jazzdobossal, aki kiváló jazz-zenéket mutatott, és általa szerettem meg a jazzt, ami főleg azért tettszett, mert sokkal szabadabban lehet játszani, mint a klasszikus zenét.  A hegedűn mindent nagyon szigorúan, pontosan kell játszani, míg a jazzben az előadóra van bízva a stílus, ezért éreztem, hogy hozzám ez nagyon közel áll.

Minden vágyam az volt, hogy Magyarországon éljek, tanuljak. Budapest volt a nagy álmom, hogy az itteni közönséget meghódítsam. Ezen az úton elindulva 1999-ben jöttem Magyarországra. Vácott még hegedűszakon tanultam, majd 2000-ben felvettek énekszakra, majd elvégeztem a zongoraszakot is Fogarasi János mentornál. Azóta is a zene, de leginkább az éneklés a hivatásom a mai napig.

A Bergendi zenekarral nagyon sokáig felléptem, Fenyő Miklóssal is 8 évig dolgozhattam. Jelenleg pedig a zenekarommal szeretnék minél több koncertet adni, remélhetőleg Budafokon is.

Hogyan került a kerületbe?

Még nem laktunk itt, de a Bergendi zenekarral minden évben felléptünk a Budafoki Borfesztiválon. Akkor fel sem merült bennem a gondolat, hogy egyszer majd itt sikerül házat venni, de amikor 2013-ban összeházasodtunk a férjemmel, itt találtunk otthonra. Azóta két gyermekünk született, és nagyon megszerettem az itteni környezetet és az embereket.

Sajnos azóta a borfesztiválon a saját zenekarommal nem tudtunk fellépni, mert bár két évvel ezelőtt lett volna rá lehetőség, de a COVID-helyzet megakadályozta. Ha lehetőségünk nyílik, a zenekarommal a budafokiaknak is be tudjuk mutatni a saját dalaimat, illetve ismert jazzsztenderdeket.

Aktívan koncertezik?

Egyre több saját koncertem van, de emellett Hevesi Tamás zenekarában is vokálozom, és több zenekar is meghív vendégművészként. Nagyon várjuk a nyarat, amikor megnyílnak a szabadtéri koncertszínpadok. A Budafoki Pincejáraton is többször énekeltem, és remélem, ezt újra megtehetem. Új lehetőség kínálkozik, hogy Éliás Gyula zenekarában is közreműködjek. A koncertezés mellett félállásban tanítok gyerekeknek zongorát a Sóskúti Általános és Művészeti Iskolában.

Hogyan jellemezné a saját zenei stílusát?

2002-ben kezdtem el saját dalokat írni pop zenei stílusban jazzharmonizációval. Az egyik kedvenc jazzénekesnőm Stacey Kent, mivel nagyon közel áll hozzám az ő zenei világa. Koncertjeinken előadunk pár dalt tőle is, a hozzám megszokott Veronikás módon. Lara Fabian a másik kedvencem, tőle a Je t’aime című dalt szoktam ráadásként énekelni. Jazz mellet a pop zenei stílus is jelen van az életemben.

Olvasta már?