Arató László Géza lett idén kerületünk díszpolgára

by talastunde

Arató László Géza, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola nyugalmazott igazgatója. Művészi és vezetői munkájával jelentős mértékben járul hozzá Budafok-Tétény kulturális és közösségi életéhez. A kerület fúvószenei hagyományainak megőrzése mindenkor fő célként vezeti a munkáját. A sok szakmai elismerés mellett Budafok-Tétény Önkormányzata idén díszpolgári kitüntetésben részesítette. Ennek kapcsán készítettünk interjút kerületünk új díszpolgárával.

Mindig a pedagóguspályára készült?

A szüleim zenészek voltak, de emellett tanítottak is. Egyértelmű volt a pályaválasztás. 1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében szereztem harsona- és szolfézsszakos zenetanári és általános iskolai tanári diplomát. Zenetanári és karnagyi munkámat a szentendrei zeneiskolában kezdtem, majd 1980-ban felvételt nyertem a Központi Tűzoltóság által fenntartott hivatásos régizene-együttesbe, a Tűzoltóság Tinódi Kamaraegyüttesébe és a Tűzoltóság Központi Zenekarába.

Mikor került a Nádasdy művészeti Iskolába?

1986 januárjától a Nádasdy művészeti iskola fenntartásában működő Budafoki Ifjúsági Fúvószenekar karmestere lettem. A zenekarnak igyekeztem széles repertoárt kialakítani. A zeneirodalom különböző stíluskorszakaiból számos művet, darabot fúvószenekarra írtam át, hangszereltem. 1993 szeptemberében kaptam tanári kinevezést az iskolában, ahol harsona és furulya (blockflőte) hangszereket oktattam. 2003-ban az iskola zenei igazgatóhelyettesi posztjára kaptam megbízást, majd 2006-ban megpályáztam és elnyertem az igazgatói állást. Kinevezésem egybeesett az intézmény új, korszerű épületének építésével és a művészeti modell kiépítésével. Az ének-zenei tagozatos iskolák mintájára művészeti modellt alakítottunk ki, ahol az ének-zene tagozaton kívül lehetősége nyílt a tanulóknak egyéb művészeti ágak alapjainak az elsajátítására is, ezek a rajz és a néptánc. Tanulóink megfelelő előképzettséggel és készségekkel az első négy évfolyam elvégzése után sikerrel folytatták a tanulmányaikat a művészeti iskola osztályaiban. Az iskola új profiljának sikerét mutatta az általános iskola iránti nagyfokú tanulói és szülői érdeklődés. 15 évig voltam az iskola igazgatója. Az intézmény diákjai sok kiemelkedő sikert értek el hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken. Évente 10-15-tanuló nyer felvételt művészeti szakirányú intézménybe. Tanulóink közül többen Liszt-, Munkácsy- és Junior Prima díjban részesültek. Büszke vagyok arra, hogy az iskolában kiemelt figyelmet kap a tehetséggondozás és a közösségfejlesztés. Azóta is kiemelendő az egyes művészeti ágazatok harmonikus együttműködése, a komplex művészeti nevelés.

Pár éve vonult nyugdíjba, de a mai napig is rendkívül aktív. A zene frissen tartja?

2021-ben 43 év oktatói és 15 év intézményvezetői munka után vonultam nyugdíjba, de a mai napig végzem a karnagyi tevékenységemet a Budafoki Fúvósegyletben. Az egyletnek 1986-tól karmestere, majd 2000-től napjainkig művészeti vezetője is vagyok. A zenekar tagjai a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola jelenlegi és volt növendékei. Az együttes fontos célja, hogy a zeneiskolás korból „kinövő” zenészeket a közösség megtartsa. Tagjai között jelentős számban megtalálhatóak a „régi” növendékek is, 10-től 80 éves korig. A kerület kulturális életében folyamatosan jelen vagyunk több állandó rendezvény résztvevőjeként. Rendszeresen szerepelünk többek között az összes polgári kör rendezvényein, a Budafok–Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválon, a kerületi rendőrnapon, a Budafoki Bor- és Pezsgőfesztiválon, a nagytétényi szüreti felvonuláson. Legutóbb Rózsavölgyben volt fellépésünk. A zenekar hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken, minősítéseken a legjobb eredményeket éri el. Hetente kétszer van próbánk.

Mit jelent önnek a zene? Van más hobbija is?

Minden e körül zajlik az életemben. Aktív zenész vagyok, játszom több helyen is, nemcsak dirigálok. A zene a hobbim. Mindenféle zenét szeretek, a jó zene műfaji határok nélkül lenyűgöz. A régizenének is nagy hódolója vagyok. Már a felsőfokú tanulmányaim alatt foglalkoztam a régizene-kutatással, játszom különleges, saját magam által készített hangszeren is. Természetesen igyekeztem a tanulóim figyelmét, zenei ízlését is terelni a reneszánsz és a barokk zene felé. Korábban régizene-együttest is alapítottam, melyben játszottam is.

Mióta él a kerületben?

Budafokon élek a nagyapám házában, mondhatni gyerekkorom óta kötődöm a kerülethez. Nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben Budafok-Tétény, szeretek itt élni, mert ez egy élhető része a fővárosnak. Kertes házunk van, amit nagyon szeretünk.

A zenét tovább tudta adni a családjában?

Az egyik lányom fuvolázott a fúvósegyletben, de az élet más irányba sodorta, nem lett zenész. Természetesen a mai napig érdekli a zene, ez épp annyira fontos.

Hogyan látja a zeneoktatás helyzetét napjainkban?

A művészeti iskola nagyon sikeres és sok jó tanítványunk van. Az iskolákban és azon kívül nagyon sok lehetőségük van a diákoknak, ezért nagyon nehéz összeegyeztetni a programokat. Sokan belekezdenek a zenei képzésbe, majd rájönnek, hogy a foci is érdeklő őket, illetve más dolog is. A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolába nagyon sok tehetséges gyerek jár, ami nagyon örvendetes.

Meglepte a kerület díszpolgári kitüntetése?

Az elismerésről már tudtam, hiszen hosszabb procedúrája van annak, hogy a testület megszavazza az idei díszpolgárt. Hatalmas megtiszteltetés számomra és öröm, hogy idén én nyerhettem el ezt a megtisztelő díjat.

Olvasta már?