Idén Jónás Tamás kapta a Záborszky Nándor-díjat

by talastunde

Jónás Tamás, a Budafok-Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke Záborszky Nándor-díjban részesült a kerület napján. Ebből az alkalomból kérdeztük az egyesület elnökét a polgárőrségről, az önkénteskedésről.


Mióta az elnöke a Budafok-Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek?
Két és fél évvel ezelőtt vettem át az elnöki teendőket, amikor a ciklus közepén a korábbi vezető lemondott. Idén május végén volt a közgyűlésünk, amikor újabb 4 évre megválasztottak az egyesület vezetőjének.


Ez milyen elfoglaltságot jelent?

Körülbelül napi kétórás elfoglaltságot. Én kezelem az egyesület tagságnak az adatait, pályázatokat írok, részt veszek a rendőrség, az önkormányzat, a közterület-felügyelet kollégáival folytatott megbeszéléseken.


Miért önkénteskedik?
Természetesen van egy főállásom, a Bosch-nál dolgozom. Személyesen ismertem a polgárőr-egyesület alapítóját a XXII. kerületben. Nagy hatással volt rám az ő tevékenysége. A munkám miatt korábban nem volt időm önkénteskedni, de mivel a COVID idején több időt töltöttem a számítógép mellett, úgy éreztem, hogy beleférhet egy kis önkénteskedés a napjaimba. Ez 2 és fél évvel ezelőtt volt, azóta csinálom.


A XXII. kerületben él?
Nem, Érden lakom, tulajdonképpen csak pár száz méterre a kerülettől, de az egész életem a XXII. kerülethez kötődik. Még gyerekként sokat jártam a budafoki tojásgyárba a nagymamámmal. Akkor szerettem meg a kerületet, a keresztszüleim is idevalósiak. Itt volt az esküvőm is a Savoyai Jenő téren a Szent Lipót-plébániában. Sok barátom van itt, szóval több szállal kötődöm a kerülethez.


Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki polgárőr legyen?
Természetesen feltétel a büntetlen előélet és egy tanfolyam elvégzése. Egy emelt szintű elméleti és gyakorlati tanfolyamon vettem részt a rendőrség szervezésében, ahol el kell sajátítani intézkedéstaktikai, jogi ismereteket és önvédelmi technikákra is szükség van. Mivel mi önkéntes tűzoltó egyesület is vagyunk, ezért annak ismereteit egy 40 órás alapfokú tűzoltó tanfolyamon sajátítjuk el, a napokban kisgépkezelői ismeretekből vizsgázunk, hogy szakszerűen tudjuk kezelni a láncfűrészt. Forgalomirányítástechnikai tréningen is részt vettünk. Minden évben van egy új képzésünk.


Mi a tapasztalata, a lakosok mennyire tisztelik a polgárőröket?
Ezen a téren pozitív tendenciát látok, korábban volt némi kétkedés irányunkban, ez azért is lehetett, mert nem szabályozott egyesületi formációban működtünk. Miután megszületett az első polgárőr törvény, amit
kiegészítettek azzal, hogy időközönként határőrszolgálatot is elvállalhatunk, már más a helyzet. A tagságunk is cserélődött. Mára elkötelezett önkénteseink vannak. Ott vagyunk a lakossági szemétszedéseknél is, hiszen közcélú és közhasznú tevékenységeket végzünk, így különösen a lakosság élet- és vagyonbiztonságát szolgáló bűnmegelőzési és áldozatvédelmi, katasztrófavédelmi és elhárítási tevékenységeket.


Honnan kapnak támogatást?
Tevékenységünket támogatja az önkormányzat, a Budapesti Polgárőr Szövetség. Az adományok és az 1 %-os támogatás is nagy segítség a működésünkben. A támogatások nagy része az eszközök üzemeltetésére megy
el. Legutóbb benzines láncfűrészt szereztünk be, van terepjárónk és utánfutónk is.


Melyek az egyesület legközelebbi céljai?
Fontos, hogy azok a tagok, akik önkéntes tűzoltói vizsgával rendelkeznek, őket további tanfolyamok által fejlesszük. Szeretnénk mielőbb beszerezni egy defibrillátort, sokszor vagyunk nagy rendezvényen, ahol tömeg van. Éjjellátó kamerával felszerelt drónra is szükségünk van, mivel eltűnt személyek kutatásában is részt veszünk.


Meglepte a kerületi elismerés?
Igen, nagyon jól esett, hogy gondoltak rám, és elismerik a munkámat. Azért is fontos ez a díj, mert a polgárőrség csapatmunka, a kollégákkal szorosan együttműködünk. Örülünk, hogy észrevették a munkánkat.

Olvasta már?