Az emberi agy visszaejtése – hogyan alkossunk elmét?

by ildikarakai

Megjelent magyarul is Raymund Kurzweil legújabb könyve. A kötetet, amely az emberi gondolkodás titkainak a nyomába eredt, izgalmas beszélgetésen mutatta be magyar kiadója, a PABooks.

Több ezer tudós és mérnök jelenleg is azon dolgozik, hogy feltárja az emberi agy titkait. Raymund Kurzweil amerikai feltaláló, szerző és jövőkutató, akit már kisgyermekkorában felfedeztek, 8. kötetében egyebek mellett arra keresi a választ, hogy mi uralkodik agyunk fölött, hogyan működnek különböző részei, milyen következményei vannak a mesterséges intelligenciának saját világunkra.

A szerző azt vallja, hogy sokkal több hasznunk van abból, ha bátorítjuk a mai technológiát, mintha háttérbe szorítanánk. Kurzweil sorra jelentetett meg könyveket a természetes és a mesterséges intelligenciáról, legújabb munkájának címe: Hogyan alkossunk elmét. A könyvbemutatón Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó ügyvezető igazgatójának köszöntője Fáy Kiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs igazgatóságának vezetője, Rab Árpád, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, trendkutató, a kötet szaklektora és Szentgáli Edit, a Kossuth rádió gazdasági magazinjának szerkesztője, a beszélgetés moderátora cserélte ki gondolatait a könyvről.

Kurzweil és társai egy olyan algoritmust fedeztek fel, amely képes a mesterséges intelligenciát megteremteni. Ez arra sarkallta őket, hogy kitalálják, hogyan lehetne ezt a lehetőséget beépíteni a hétköznapokba. Programot kell rá írni – mondja a szerző, aki szerint az agy pontos működésének megértésével még intelligensebb gépeket hozhatunk létre, hogy mi magunk is még okosabbak és még intelligensebbek lehessünk. Az emberi agy működésének visszafejtése szerinte az univerzum legmeghatározóbb projektje, az ember és a gép civilizációja legfontosabb küldetésének az agy fordított jellegű, mesterséges megalkotását tartja. Erről (is) szól a világ egyik vezető feltalálójának, jövőkutatójának most magyarul is megjelent kötete.

Kurzweil sorra veszi, hogy agyunk hogyan és miként működik, miként tárolja az emlékeket, vagy éppen az információkat, hogyan hívja elő őket, és – ami nagyon érdekes -, mi alapján döntünk valamiről, és milyen következményekkel járhat a világ problémáinak kezelésében, ha képesek vagyunk megnövelni saját intelligenciánkat. Szó esik az ősagyunkról is, amely még az emlőssé válásunk előtt fejlődött ki és nem tűnt el nyomtalanul. Valójában még mindig ez adja a legtöbb motivációt akkor, ha kielégülést keresünk, vagy el akarjuk kerülni a veszélyeket. Ezeket a célokat azonban a neocortex szabályozza, amely mind tömegét, mint tevékenységét tekintve uralja az emberi agyat.

Különösen érdekes téma a szerelem kérdése, ugyanis Kurzweil nem emocionálisan, hanem evolúciós nézőpontból tekint erre a fogalomra. A szerző szerint maga az érzés csak azért létezik, hogy kielégítse az agy működésének alapját, vagyis a neocortex szükségleteit. Ha nem rendelkeznénk neocortexszel, akkor maga a nemi vágy elég lenne a szaporodáshoz, vagyis nem lennének érzéseink egymás iránt.

A Hogyan alkossunk elmét? című kötet a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon vásárolható meg.

Olvasta már?