Bacskó Levente fotói Pató Róza szobrászművészről

by talastunde

Bacskó Levente az 1970-es évek végén pár évig a XXII. kerületi Tanácsháza (Polgármesteri Hivatal) megbízásából fotókat készített a kerület művészeiről. A képek több, mint negyven évet vártak arra, hogy újra előkerüljenek a fiókók mélyéről, s feltárják egy elmúlt korszak művészvilágának műhelytitkait. Sajátos hangulatot idéznek a leporolt fekete-fehér fotók, általuk szinte érezhetővé, tapinthatóvá válik a korábbi korszak miliője. Sorozatunk 2. részében Pató Róza szobrászművészt mutatjuk be, akit Bacskó Levente budatétényi műhelyében látogatott meg több alkalommal.

Pató Róza 1934. október 2-án született Törökszentmiklóson, gyerekkorától rajongott a zenéért, az irodalomért és a rajzolásért. A Képzőművészeti Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán a korszak legnagyobbjaival, legnagyobbjaitól tanult, mesterei Pátzay Pál és Somogyi József voltak. A művész eleinte köztéri szobrok megalkotásával foglalkozott, majd sorban nyíltak kiállításai is, művei ezek mellett külföldi magyar gyűjteményekben is szerepeltek.

Portré, bronz

Művészete a mindennapi élet jelenségeit dolgozta fel, hol zsánerszerűen, hol jelképes célzattal. Interjúiban gyakran hangoztatta, hogy művészetében a tartalom határozza meg a formát.

Kádár János – öntött, bronz plakett

Erőssége a portré- és gyermekábrázolás. Kisplasztikák, érmek és plakettek mellett megbízásra köztéri plasztikákat is készített.1967 óta az országos rendezvények, a magyar művészek külföldi bemutatóinak rendszeres résztvevője volt. Több ízben kiállított a ravennai Dante Biennálén. Fontosabb köztéri művei megtalálhatók az ország különböző városaiban és falvaiban. Számos kiváló orvosról, kutatóról készített plakettet, érmét, portrét. Az ország szinte mindegyik múzeumában fellelhető egy-egy alkotása, a Nemzeti Galéria három szobrát őrzi.

Életének utolsó éveit Budafok-Tétényben töltötte, ahol 2014-ben a hónap művészévé választották.

Pató Róza készítette sorozatunk előző szereplője, Vén Emil festőművésznek a síremlékét, amely a Budafoki temetőben van elhelyezve.

A szobrászt 2018 februárjában, 84 éves korában helyezték örök nyugalomra.

Bacskó Levente Pató Rózáról készített fotói a szobrászi alkotás folyamatának több fázisába engednek betekintést. Láthatjuk a művészt a kővésés meghitt munkafolyamatában, az anyag megformálása és annak kidolgozása közben is. A fotós képei egy rendkívül határozott, erős fizikummal megáldott művész portréját keltik életre a 80-as évek elejéről.

Olvasta már?