Betámadták Karsayt, mert szerinte az apa férfi

by gaalt994

Karsay Ferenc polgármester és a posztban szintén említett Három Királylány, Három Királyfi mozgalom elnöke, Skrabski Fruzsina is megszólalt.

A Momentum budafok-tétényi szervezete hivatalos Facebook-oldalán támadta Karsay Ferenc polgármestert a szintén fideszes Varga Judit alaptörvény módosítását kezdeményező javaslata kapcsán. Az igazságügyi miniszter ugyanis az Alaptörvény vonatkozó cikkében rögzítené, hogy „az anya nő, az apa férfi”. 

Ez alapján az ezt tartalmazó törvénycikk bekezdése így szólna: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

A Momentum úgy véli, ezzel a Fidesz, és mint a párt tagja, a XXII. kerületi polgármester, Karsay Ferenc a családok nagy részét nem tartja családnak. Ezt a posztban Tóth Olga szociológus érvelésére és ezzel együtt a KSH adataira alapozzák, melynek fényében a következtetésük így szól:

„Karsay Ferenc a családok 77,2%-át, 2 millió 117 ezer családot nem tart családnak. Ezzel kirekeszti a családok közül azokat is, akiknek nem lehet gyermekük, akik megözvegyültek, elváltak, akik anyagi vagy egészségügyi problémák miatt csak egy gyermeket tudnak vállalni, vagy akik valamilyen okból egyedül nevelik gyermekeiket.”

A bejegyzésben megemlítik a Három Királyfi, Három Királylány mozgalmat, amelynek elnöke, Skrabski Fruzsina régóta jó kapcsolatot ápol Budafok-Téténnyel; a polgármester elmondása szerint az ő instrukciói alapján lett még inkább családbarát az önkormányzat.

Megkerestük az ügyben az érintetteket. Skrabski Fruzsina elmondta, hogy ők nem érzik közvetlen érintettnek magukat a politikai vitában, mozgalmuk pártállástól független, amihez a jövőben is tartják magukat. 

„A XXII. kerületi önkormányzattal régóta jó a kapcsolatunk. Budafok-Tétény az elsők között volt, ahol helyi szervezetünk alakult, illetve az önkormányzat elsőként tűzte ki a babazászlót. A mi elvünk világos és pártálláson felüli; a kívánt gyermekek szülessenek meg. Nekünk nem számít, hogy ki milyen kommentárral tűzi ki a zászlót. Az évek alatt több mint 100, vegyes pártállású önkormányzat helyezte ki az ezt jelképező lobogót, de megtette például Karácsony Gergely főpolgármester és a Miniszterelnökség is. A lényeg, hogy azonosuljanak a mi elvünkkel. Az pedig a politikától független.” – fogalmazott a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom elnöke.

Megkérdeztük Karsay Ferenc polgármestert is, hogy mit szól a Momentum állításához. „Minden általam ismert ember édesanyja nő volt, az édesapja pedig férfi. Ez a gyakorlat eddig bevált, semmilyen logika sem indokolja, hogy változtassunk rajta. A biológiai kapcsolatnál ismerünk persze szorosabb kötődést is, mindenki találkozott már a gyakorlatban is rajongásig szeretett nevelőszülővel, vagy olyan nevelőszülővel, aki bármit megtett nem vér szerinti gyermekéért is. Ez jól van így, de a természet törvényei középtávon sem írhatóak felül. Amelyik faj nem szaporodik, az kihal. Ha pedig a családi, társadalmi kapcsolatok vesznek ki, akkor az emberi lét kérdőjeleződik meg. Ezt még a Momentum belvárosi kávéházakban nevelkedett ideológusai sem tudják felülírni, bármennyire is szeretnék. Paradox módon a társadalmi és biológiai törvények harmonikus összefoglalását halottak napján, saját családi sírunkon találtam meg egy idézet formájában: ‘A születésed előtt énbennem éltél, s én tebenned élek majd a halálom után. Ez a család lényege.’” – kommentálta az ügyet a polgármester.

Az alkotmánymódosításról szóló javaslat ügyében jövő héten várható fejlemény.

Olvasta már?