Bosszúból egy újbudai pláza felrobbantásával fenyegetett

by lantai.oliver

Több mint 1500 embernek kellett elhagynia egy újbudai bevásárlóközpontot, miután egy férfi az épület felrobbantásával fenyegetett. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt ellene.

Vádemelés, mert bombával fenyegetőzött

A Fővárosi Főügyészség arról számolt be, hogy a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 39 éves férfival szemben, aki tavaly júniusban a segélyhívó számon azt a valótlan bejelentést tette, hogy az egyik újbudai bevásárlóközpontban bombát helyezett el, ami negyed órán belül robbanni fog. A fenyegetésre több mint 1500 embernek kellett elhagynia az épületet.

A vádirat szerint a 39 éves vádlott 2022. június 7-én este a VIII. kerületi Keleti pályaudvarnál lévő egyik nyilvános telefonfülkéből tárcsázta a segélyhívó számot, amelyen azt a valótlan bejelentést tette, hogy egy bombát helyezett el egy XI. kerületi plázában, ami 15 perc múlva robbanni fog.

A gyanúsított elfogása

A Budapesti Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói és a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság Keleti Pályaudvari Rendőrőrs egyenruhásai azonnal megkezdték a fenyegető kézre kerítését – számolt be az esetről a rendőrség. A gyors csapatmunka során beszerzett adatok alapján a rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka személyismeretének köszönhetően T. Zoltánként azonosította az elkövetőt. A férfit a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói 2022. június 7-én 22 óra 30 perckor fogták el a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren, majd előállították a kerületi rendőrkapitányságra. A rendőrök robbantásra alkalmas eszközt nem találtak.

Vallomás: nő van a dologban

T. Zoltánt az újbudai nyomozók közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, valamint őrizetbe is vették.  A férfi a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, vallomásában pedig elmondta, hogy barátnője, akivel korábban összeveszett, a kérdéses üzletközpontban dolgozik, és így akart bosszút állni rajta.

A vádlott bejelentése alapján, az újbudai bevásárlóközpont teljes épületét kiürítették, ennek során kb. 1500-1700 embernek kellett elhagynia a plázát, az üzleteknek aznapra be kellett zárniuk, a tűzszerészek pedig a teljes épületet átvizsgálták.

Mindezekre tekintettel, az elkövető a fenyegetést tartalmazó valótlan bejelentésével a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

Vádirat

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot, és arra tett indítványt, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, a férfival szemben büntetővégzéssel felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki.

Főkép: illusztráció

Olvasta már?