Budafok-Tétény véglegesen nyert, szabályosan járt el az útfelújítások ügyében

by szorenyi6104

A Kúria is kimondta, Budafok-Tétény szabályosan járt el, amikor 39 utcát felújítottak még 2019-ben. Korábban a Közbeszerzési Hatóság 3 millió forintra büntette az önkormányzatot. A pénzt most már jogerősen is visszakapja Budafok-Tétény.

2019 óta húzódott az az ügy, amelyet egy, az ellenzékkel feltűnően jó kapcsolatokat ápoló szervezet robbantott ki. Akkor Budafokon 39 utcát újítottak fel, a Transparency International szerint szabálytalan közbeszerzéssel. A Közbeszerzési Döntőbizottság 3 milliós bírságot szabott ki, amit kénytelen volt kifizetni az önkormányzat, de perre ment. Erről részletesen tavaly év végén már írtunk egy bírósági döntés után, megelőlegezve, hogy az önkormányzatnak van igaza.

Most minden jogorvoslati fórumnál lezárult az ügy, és a polgármester bejelenthette: Budafok-Tétény visszakapja a bírságként elvont 3 millió forintot.

Ezzel kapcsolatban Krieger Krisztina, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a Huszonkettőnek arról beszélt, hogy az egész eljárás alatt furcsállotta az ellenzéki képviselők álláspontját, mondván, mintha abban lettek volna érdekeltek, hogy minél rosszabb legyen az önkormányzatnak. A helyi politikus emlékeztetett arra, hogy közpénzről van szó, amelyet így azt az emberektől vettek volna el.

A képviselő érvelése:

Mindenesetre a bíróság után a Kúria is kimondta, hogy jogsértő volt a büntetés kiszabása, hiszen a Transparency International beadványában figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a vizsgált közbeszerzések együttes becsült értéke nem haladja meg a 300 millió forintos határt.

Olvasta már?