Budafok-Tétényben él az ország egyetlen töltőtoll-restaurátora, akit a miniszterelnök is fogadott

by talastunde

Szűcs Tamással Budafok központjában, a Spiller cukrászdában találkoztunk, ahova elhozta a töltőtollkészletének legkisebb és legnagyobb darabját. Riportunkban az ország egyetlen tollrestaurátorát mutatjuk be, aki saját maga fotózza antik tollait, amelyek szerelése közben esztétikai kérdésekről, az élet elvont dolgairól elmélkedhet. Statisztikailag nincs adat arra, hogy a lakosság hány százaléka használ töltőtollat, de az nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy használói főleg az értelmiségi réteget képviselik, ezért ne csodálkozzunk azon, ha az ország egyetlen töltőtoll-restaurátora antik tollal ajándékozza meg az ország miniszterelnökét és még II. Erzsébet brit királynővel is levelezést kezdeményez.  

Mi az eredeti szakmája?

A MÚOSZnál végeztem fotóriporteri szakon. A szakmai példaképem Korniss Péter volt. Irigyeltem a sok, izgalmas erdélyi utazásaiért, amiket végigfotózott.  A Bravo magazinnak dolgoztam, mint fotós. Megtapasztaltam, hogy kollégáim művészként tekintettek magukra, holott a művészet fogalmával egyik sem volt tisztában, ezért Pécsett művészettudomány-kommunikáció szakra jelentkeztem. Nagyon érdekelt, hogy mi a tudománytörténeti háttere olyan alapfogalmaknak, mint az igaz,  a vagy  a szép, mi a művészet valójában.Az is nagyon relatív, hogy mi a szép egy toll esetében. Néha felhívnak ügyfelek, hogy szeretne az anyukájának egy szép tollat. Ilyenkor visszakérdezek, mit ért szép toll alatt? Nagyon különböző embertípusok vannak és ízlések. Ezek egy életen belül is gyakran változnak. Mindenkinek vannak korszakai.

Hogyan kezdett el érdeklődni a tollak világa iránt?

Sok tollat örököltem apámtól, és némi tudást is, hogy hogyan lehet rendbehozni, restaurálni őket. 11 évvel ezelőtt, amikor a fiam megszületett, másnap kirúgtak a munkahelyemről, s úgy éreztem némi kényszer mellett, hogy ezzel szívesen foglalkoznék. Próbáltam elhelyezkedni más szakmában, de egyre jobban belefeledkeztem a tollak szerelésébe. Minél régebbi egy toll, annál érzékenyebb arra, hogy hogyan szereljük szét, mert sok eltörik feszítés közben.

Értékes tollakat örökölt?

Voltak értékes tollak is köztük, de voltak leharcolt darabok, amiket némi szereléssel értékesebbé lehetett tenni. Cserélgetni is szoktam a tollakat más gyűjtők kollekciójából. Már általános iskolában is  töltőtollat használtam, a 70-es, 80-as években ezeknek a tollaknak a használata általánosabb volt, mint manapság. A Kádár-rendszer alsó kategóriás tollaival akkoriban gyakran találkozott az ember, ilyennek voltak pl. az Úttörő vagy a Luxus márkájú tollak. A kínai tollakon kívül  cseh Centropen vagy a román Flaro márkákat is sokan használták a régebbi Tintenkuli vagy a Pelikan mellett. A tollak szerelése nem kifejezetten bonyolult, inkább gyakorlatot követel, viszont, ha van rajta egy hajszálrepedés, akkor nagyon óvatosnak kell lenni a javításnál.  Vannak 100-150 éves tollak is, de szívószerekezet nélküli, úgynevezett mártogatós tollakat már csak elvétve használnak.Az 1920-as években, amikor elterjedtek a szívószerkezetes töltőtollak (azaz tölteni lehetett), akkor lett igazán népszerű a töltőtoll, de a golyóstoll megjelenése később súlyos csapást mért rá.

A gyűjtemény legkisebb és legnagyobb darabja

Milyen részei vannak egy tollnak?

A tollhegy a töltőtoll lelke. Régebben aranyból készültek, mert a korabeli savas tinta egyébként megette volna. Az aranyozott hegyek is jól bírták az ázást. Nem volt a kezemben még egy grammnál súlyosabb tollhegy, ezért nem az arany súlya „dobja meg” a toll árát. A régebbi hegyek némelyike flexibilis, ami azt jelenti, hogy ha csak gyengéden érintkezik a papírral, akkor vékonyan ír, viszont ha megnyomjuk a papíron, akkor pedig vastagon. A flexibilis hegy azért érdekes, mert az is egy karakterjegy, hogy ki ilyen dinamikával ír vagy milyen erősen nyomja meg a tollat. Egykor tanították a szépírást, mivel a kézírás elég jól tükrözi az illető személyiségét. Az informatika korában háttérbe szorult, de a világ sok pontján a reneszánszát éli a töltőtollal írás. Régen azért volt fontos a kézzel írt levél, mert meg tudták állapítani, hogy a levél írója milyen ember. Még a 90-es években is kézzel írott önéletrajzot kértek, de ez mára már teljesen kiszorult. A tolltest a másik része a tollnak. Ez tartósabb rész, hiszen a tollhegy gyakran cserélhető. Van olyan 70-80 éves acélhegyes tollam, ami teljesen jó állapotban van, de persze van az ellentéte is. A hegy csiszolása az, ami a legnehezebb, ezt kell igazán jól megtanulni. Mikroszkóp alatt csiszolok, a nagy csiszolásokat géppel, a finomabbakat kézzel végzem.  Exkluzív töltőtollakat is javítok. Ez egy olyan hobby, amit nagyon szeretek, a tollak szárnyakat adnak. Jelenleg csak ezzel foglalkozom.

Naponta hányszor hívják fel tolljavítás miatt?

Meg fog lepődni, de van, hogy naponta többször. Szerencsére a gravitáció a barátom! Aki leejt egy töltőtollat, az fel fog hívni, mert meglepődve fogja tapasztalni, hogy csak én foglalkozom ezzel, úgyhogy hamar nálam köt ki. Általában egy toll a hegyére esik, mint egy szelet kenyér a vajas felére.

A lakosság kb. hány százaléka használ töltőtollat?

Nem tudom, de ha csak tízezren használnak töltőtollat, vagyis a lakosság 0.01 %-a, ez akkor is nagy szám lenne, de kétségtelen, tőlünk nyugatra ennek nagyobb kultúrája van. Nem is gondolná az ember, hogy kik használnak töltőtollat itthon. Nagyon sok egyetemista, illetve az értelmiségi réteg.  Az ókori egyiptomban Thot az írás mellett a bölcsesség, a tudományok és a mágia istene, az orvosok patrónusa volt. Gyakran ábrázolták kezében papirusszal és írónáddal. E körnek ma is keretet ad az írás: ügyvédek, politikusok, tanárok, orvosok, papok használnak jellemzően töltőtollat.

Miért jó töltőtollat használni?

A tintának van illata (létezik parfümös tinta is), a tollhegynek pedig hangja. Ezek érzéki dolgok, amik személyesebbé tesznek egy eszközt. Egyedi stílust ad egy karakteres, szép íráskép. A gondolatainkat zsigerileg mozgatja egy jó töltőtoll, élménnyé teszi az írást, könnyed mozdulatokkal kapukat nyit ki és önt szavakba, mondatokba. Másrészt tükörképet is ad mentális és érzelmi állapotunkról. A harmónia, vagy annak hiánya azonnal megjelenik az írásunkban. Végigkísérheti egy ember életét egy toll. Ha úgy vesszük, minden eszköz a környezetünkben egy szervünk meghosszabbítása, a kalapács az öklünk, a bicikli a lábunk, a toll az agyunk, hogy kivetítsük a gondolatainkat a papírra. A toll különös eszköz, mert a tinta megfeleltethető a vérnek is vagy a gondolat „folyamának”  is. Amikor mártogatni kellett a tollat, akkor minden mártásnál volt idő arra, hogy megfogalmazzuk a következő mondatot, így jobban szinkronban voltak a gondolataink az írással. Aki még nem írt töltőtollal, mindenképp próbálja ki legalább egyszer.

Érzékeli, hogy a mobiltelefon elterjedésével csökken a töltőtollak iránti kereslet?

Nem, az a réteg, amely ezt az eszközt használja, ragaszkodik hozzá. Vannak olyan klienseim, akik csak egy tollat használnak, de vannak, akik többet és vannak mániákus gyűjtők is. Azok, akik rohanó életmódban élnek vagy gyakran elhagyják a tárgyaikat, azok átgondoltabban használjanak töltőtollat. Nagy örömet lehet szerezni, ha megjavítjuk a szeretteink 30- 40 évig nem használt tollát, mert egy érzéki pillanat, amikor ennyi idő után megszólal egy toll a papíron. Sokan a fiókban tartják a tollukat, hogy ezt már úgysem lehet megjavítani, pedig a tollak 95 %-át újra tudom éleszteni.

Át tudja adni tudását a következő nemzedéknek ?

Volt már aki felkeresett, hogy tanítsam, de nagyon szűk ez a szakma, és nem érdekem, hogy kitanítsam a konkurenciát. Ha ha fiam nagyobb lesz, talán elmondok neki pár titkot. A tollszerelés egy meditatív tevékenység, gyakran társítom zenehallgatással.

A szerelőműhelye a Nagytétényi út elején van. Mikor költöztek ide?

 2009-ben költöztünk Nagytéténybe, az Arany János útra, onnan 2018-ban Budafok egykori első takarékpénztárának épületébe. A műhely a lakás része a párom nagy „örömére”. A klienseim az interneten találnak rám, a saját oldalamon. Természetesen a kerületből is rám találnak. Karsai Ferenc polgármester úr tollát is én javítottam meg (hegyére esett), egy szép mai Parker tollat használ.

A honlapján ki van téve egy fotó, amely azt sugallja, hogy találkozott a miniszterelnökkel is toll ügyben. 

Igen, nemrég tettem ki a fotókat az oldalamra, november végén találkoztam Orbán Viktorral. Apám nagy fideszes volt és többször említette, hogy az egyik tollat szívesen odaadná a miniszterelnöknek, de nem volt alkalma, hogy ezt megtegye. Nekem ez eszembe jutott, és egy kézzel írott levélben egy szép magyar tollat ajánlottam fel a miniszterelnöknek az örökségből, amire pár hét után meghívást kaptam a Karmelita kolostorba.

Milyen tollat adott Orbán Viktornak?

Egy antik Turcsány transparent aranyhegyű flexibilis tollat a harmincas évekből. Turcsány Antalnak volt egy tollgyára a két világháború között, ő volt Magyarország első töltőtollgyártó vállalkozója, erről részletesen írtam a weboldalamon. A Turcsány töltőtoll az 1930-as években fogalomnak számított. Nagyon szép, stílusos tollakat készített. A miniszterelnök nagyon örült az ajándéknak, és kedves gesztusból a saját töltőtollát nekem adta. Körbevezetett a Karmelitában is. Úgy éreztem, hogy ez egy kihagyhatatlan élmény, ezért a 10 éves fiamat is magammal vittem. Tudtam, hogy sok bírálatot fogok kapni emiatt (kaptam is), hiszen Magyarországon bármilyen politikus mellett megjelenni komoly kockázat, mert indulatokat vált ki az emberek többségéből. Orbán Viktor nagyon megosztó személy. Aligha van olyan ember, akinek semleges érzelmei lennének a miniszterelnökkel kapcsolatban. Én ezt tudtam és bevállaltam. Mondtam is a fiamnak, hogy Magyarország és talán egész Európa történelmét meghatározó személyével nem hagyhatja ki a találkozást.  Nem az Istennel és nem is az ördöggel találkoztam, amikor a miniszterelnökkel november 29-én kezet fogtam. Őszintén engem is meglepett, hogy fogadott. Ez egy fontos találkozó volt az életemben, azt hiszem a fiam életében is. II. Erzsébet brit királynővel is szerettem volna találkozni, mert tudom, hogy nagyon szereti a tollakat, és volt egy dolog, ami mindig szemet szúrt a róla készült fotókon.

A  brit királynővel sikerült találkoznia?

A királynő sajnos nem tudott fogadni, gyengélkedett. Egy számomra fontos dologra szerettem volna választ kapni. Erzsébet királynőnek és királyi udvarnak a Parker a hivatalos tollbeszállítója, viszont a királynő töltőtollas fotóin, nem Parker, hanem Pelikan vagy Cartier töltőtollak voltak. Nem értettem ezt. Erre szerettem volna választ kapni. Tudom, hogy a királynő nagyon szereti a tollakat, és nem csak a kalapjain. Tőlünk nyugatra nagy kultusza van a töltőtollnak, sokkal nagyobb, mint itthon.

Kapott választ a kérdésére?

Egy udvarias levelet kaptam, melyben megköszönték, hogy ennyire aprólékosan követem II. Erzsébet királyné dolgait és hogy erre felhívtam a figyelmüket. Talán legközelebb…

Olvasta már?