Budafok-Tétényben jelentősen hozzájárul a kerület az óvodapedagógusok fizetéséhez

by ildikarakai

A 22. kerületben az önkormányzat havonta 62.917 forinttal egészíti ki átlagban az óvodapedagógusok juttatását. Az állások egy része ennek ellenére betöltetlen.

A kérdést a G7 gazdasági portál járta körül Budapesten. Azt vizsgálta, hogyan függ össze  a magasabb önkormányzati bérkiegészítés és a pedagógushiány. Arra jutott, hogy az összefüggés nem túl erős, egy sor egyéb tényező befolyásolja az óvónőhiányt, például hogy az adott kerületben éppen mennyien vonultak nyugdíjba, van-e elég fiatal munkavállaló, milyenek a közlekedési és lakhatási feltételek. Ráadásul ha egy területre sok kisgyermekes család költözik be, akkor különösen nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok a munkaerő megtalálásában.

Budafok-Tétényben van arányaiban a legtöbb betöltetlen óvodapedagógusi hely (30 százalék) a G7 grafikonja szerint Budapesten, annak ellenére, hogy a bérkiegészítések terén meglehetősen jó a helyzet, mindössze öt önkormányzat körözi le a 22. kerületit azok közül, melyek válaszoltak a portál kérdéseire. Budafok-Tétényben 130 álláshelyből jelenleg 105-öt töltenek be, vagyis az üres álláshely 25, ám ebből 4 státuszon megbízási szerződéssel nyugdíjas óvodapedagógust foglalkoztat a kerület. Ha tehát a munkajogilag üres álláshelyeket számítjuk, és ez a nagyobb szám, akkor 19% az óvónőhiány – tudtuk meg a kerületi humánszolgáltatási irodától.

Tavaly a XXII. kerületi Egyesített Óvodában a havi óvodapedagógus átlagbér 434.004 forint volt. Budafok-Tétény önkormányzata a 30 ezer forintos keresetkiegészítés mellett tavaly további 5, idén pedig további 9 jogcímen biztosít jutatásokat az óvodapedagógusoknak, a G7 grafikonja szerint átlagban havonta 62.917 forintot.

Olvasta már?