Civilek az illegális hulladéklerakás ellen a Kakukk-hegyen

by gaalt994

A szemétszedő akcióban az önkéntesek mellett több budafok-tétényi politikus is részt vett. A jövőben a megelőzés érdekében kamerarendszer telepítését is tervezik.

Száz köbméternyi szemetet szedtek össze az önkormányzat részvételi költségvetésének támogatásával civil önkéntesek a Tétényi-fennsíkon. A terület Kakukk-hegy elnevezésű részén mintegy 40 köbméternyi építési törmelék, 48 köbméter egyéb szemét, 10 köbméternyi műanyag palack és három köbméter veszélyes hulladék (azbesztes pala, gumiabroncs) gyűlt össze a konténerekbe– írja honlapján az önkormányzat.

Budatétényben a legtöbb szavazatot kapott ötlet a Tétényi-fennsík területrehabilitáció című pályázat volt, ennek részeként szerveztek most szemétszedést a fennsík megtisztítására. A projektre 15 millió forintot biztosított az önkormányzat.

Mivel az akció előtt előzetes terepszemlét is tartottak, hamar kiderült, hogy a területen rengeted sitt található. Az egyik önkéntes, Baky László (aki a kerület stratégiai partnere is egyben) segítségével ezt egy kanalas markológéppel összegyűjtötték, és még az akció napja előtt elszállították. Ezen az öt konténernyi hulladékon kívül másnap a civilek segítségével további hat konténert töltöttek meg.

A támogatás fennmaradó részéből újabb szemétszedést szerveznek november 6-ra, hiszen még további legalább hat konténernyi hulladék van a Kakukk-hegyen. Ezen kívül egy kamerarendszer kiépítését is tervezik a megelőzés érdekében.

Az akciót, melyen egyébként az önkormányzat több képviselője is részt vett, a környezetvédelmi bizottság elnöke és alelnöke, a DK-s Kovács István és a fideszes Krieger Krisztina is sikeresnek értékelte.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?