Csökkentse a szúnyogok számát, jelentse a pangóvizet!

by nora.farmosi

A hatékony szúnyoggyérítés fontos célja az önkormányzatnak, ezért tértek át a tavalyi évben, Budapesten elsőként, a korábbinál hatékonyabb és környezetbarátabb biológiai módszerre.

A probléma a tenyészvizekkel indul, ezért ezeket a vizeket kell felszámolni minél előbb. A lakosság megelőző segítségének köszönhetően a problémát a szúnyogok kifejlődése előtt kezelni tudják, a pangóvizek, vagyis apró tenyészvizek megszüntetésével ugyanis a vízben lévő szúnyoglárvák is elpusztulnak, így nem tudnak csípést okozó rovarrá fejlődni. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközökben (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűlő vizet néhány naponta kiüríteni.

Karsay Ferenc arra kéri a lakosokat, amennyiben ismernek olyan helyszínt, útszakaszt vagy nyílt árkot a lakókörnyezetében, ahol gyakran kialakul pangóvíz, jelezzék az igazgatasiugyek@bp22.hu e-mail címen.

A földi úton történő gyérítéskor minden esetben kémiai szer kerül a levegőbe, melynek hatékonysága alacsony, ugyanis a szer nem képes átjutni a növényzeten, kerítésen, épületeken. A korábban megszokott légi úton történő gyérítés is minden esetben kémiai szer kijuttatását jelenti, ez azonban az egészségre gyakorolt kockázatai miatt 2019 óta lényegében tiltott, csak rendkívüli esetben teheti lehetővé a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A témáról sok hasznos információhoz juthatnak az alábbi linkre kattintva: https://budafokteteny.hu/hir/szunyoggyerites-a-keruletben-2023-04-17

Olvasta már?