Dobrev Klára mellett agitált a liberálisok egykori belügyminisztere Budafok-Tétényben

by szorenyi6104

Az ipartestület székházában tartott fórumot a Demokratikus Koalíció dél-budai szervezete “Merre tart az ellenzék?” címmel. A vendég Kuncze Gábor egykori belügyminiszter, az SZDSZ korábbi elnöke volt.

Az est házigazdája Perlai Zoltán, a DK Budafok-Tétény elnöke szerint az április 3-i választások óta sok idő eltelt, és a DK XXII. kerületi szervezete időszerűnek gondolja, hogy azokról a közéleti dolgokról tartson beszélgetéseket, amelyek nemcsak a kerületben, hanem országosan is zajlanak.

Mivel az országgyűlési választásokon egy választási kerületet alkot a XXII. kerület és a XI. kerület egyik fele, ezért közösen szervezték meg az estet, amelyen Lakos Imre, a DK Újbuda szervezetének elnöke is részt vett.

Az est vendége Kuncze Gábor azzal kezdte mondandóját, hogy szerinte Orbán Viktor nem tud kormányozni, de rendkívül jól tud kommunikálni. Kritizálta a kormány tevékenységét, ami sem az oktatás, sem az egészségügy és sem a szociálpolitika vonatkozásában nem hozott pozitív változásokat.

Szerinte nincs olyan terület a FIDESZ kormányzása alatt, ami fejlődött volna.

A kormány állandóan a sikerről kommunikál, amit 2-2,5 millió szavazó elhisz, miközben Európában nálunk a legmagasabb az infláció. „Gátlástalan hazugság, hogy egyetlen szankciót sem szavazott meg Orbán Viktor, hiszen megszavazta a szankciókat. Ilyen körülmények között az ország veszít az erejéből, a jövőjének kimeneteléből. 700 000 – 800 000 ezren már elhagyták az országot, miközben hazánk külföldi megítélése folyamatosan romlik, a befektetők is egyre bizonytalanabbak” – vélte Kuncze Gábor, aki hangsúlyozta, hogy az Európai Unió bizalmatlan lett Magyarországgal szemben, ezért feltételeket szab.

Az egykori belügyminiszter szerint Orbán Viktor miniszterelnököt le kell váltani, a kérdés csak az, hogy kire és hogyan? Márki- Zay Péterben nem láttak a szavazók alternatívát, ezért az ellenzéknek együtt kell állítani egy hiteles személyt a miniszterelnöki pozícióra, amire a legjobb lehetőség, ha a szavazók Dobrev Klárára voksolnak. Az ellenzéki pártok közül egyedül a DK politikusainak van komoly mondanivalója, és nekik a legnagyobb a támogatottságuk. Kuncze Gábor beszédét követően válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Az érdeklődők többek között kíváncsiak voltak arra, hogy:

 • Várható-e, hogy Orbán Viktor kivezeti az országot az EU-ból?
 • Milyen következményei lehetnek az EU-n kívüli létnek?
 • A NATO-bővítéssel kapcsolatban a Parlament hogyan fog dönteni?
 • Ha Magyarország nem fog kapni az Európai Uniótól támogatást, akkor
  elképzelhető-e, hogy a NER önmagát buktatja meg?
 • A baloldal hogyan tudná sikeresen megszólítani a választókat?
 • Dobrev Klára az elért sikerét Gyurcsány Ferencnek köszönheti, de a
  bukását is?
 • Milyen perspektívái vannak itthon a fiataloknak?

Perlai Zoltán, a DK Budafok-Tétény elnöke az esemény után portálunknak arra a kérdésére, hogy milyen témákban működnek együtt az önkormányzat vezetőivel, elmondta, hogy

sok közös ügye van az önkormányzatnak és a DK Budafok-Tétény szervezetének.

Általában tíz előterjesztésből hetet hasonlóan látnak, de van egy-két ügy, amiben másként látják a megoldást, a cél viszont ugyanaz. „Általában minden tizedik vagy tizenötödik téma az, ami nagyobb vitát szokott kavarni”.

Az együttműködésben szerinte a választások után érdekes helyzet állt elő, hiszen a polgármester újból mandátumot szerzett, viszont a képviselő-testület jelentős része kicserélődött, ezért kompromisszumkészségre volt szükség. Erre a választások után nyitottságot mutatott Karsay Ferenc és az ellenzék is. Született egy írásbeli megállapodás is, ami egy évig jól működött, viszont utána azt tapasztalták, hogy a polgármesternek nem volt szüksége azokra az egyeztetésekre, amelyekre korábban nyitottnak mutatkozott.

“Propaganda szinten úgy tűnik, mintha lenne együttműködés, de gyakorlatban a polgármester nem tart erre igényt” – fogalmazott Perlai Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy szervezete továbbra is nyitott az együttműködésre, és bizakodó ezzel kapcsolatban. A kérdés csak az, hogy mikor tud találkozni a két szándék.

Olvasta már?