Elhunyt a körzeti orvos, aki megváltoztatta Nagytétény életét

by gaalt994

Dr. Kékesi Olga kutatásainak köszönhetően erősen környezetszennyező hatásoktól szabadította meg a kerület egy részét.

Budafok-Tétény önkormányzata mély fájdalommal tudatta, hogy „dr. Kékesi Olga belgyógyász, körzeti orvos 2022. április 17-én visszaadta lelkét a Teremtőjének”.

Dr. Kékesi Olga évtizedeken keresztül fáradozott kerületünk közegészségügyének és a lakosság egészségi állapotának javításán. A doktornő 1971 óta élt kerületünkben, de már 1968-tól Rózsavölgyben dolgozott körzeti orvosként, ahol a rendelési időben gyakran negyven-hatvan beteget is ellátott, de arra is volt példa, hogy kilencven beteget vizsgált meg.

A 70-es, 80-as években figyelt fel és később kutatási eredményeivel igazolta a kerületi környezetszennyezésekkel összefüggésbe hozható daganatos megbetegedéseket. Főként a férfiak körében diagnosztizált rákos megbetegedéseket. Arra is felfigyelt, hogy az újszülöttek egyharmada koraszülött volt, és sokuk születési rendellenességgel jött a világra.

Szabadidejében kutatásokat végzett. Ezeknek a kutatások révén fedezte fel, hogy Nagytétényben a fémmegmunkálás, valamint a fémkohászat miatt számtalan számos olyan káros anyag került a levegőbe, a talajba, ami ezeket a megbetegedéseket előidézhette. A szennyezések egyik fő kiváltó oka a Metallochemia gyár volt. A gyár közel 100 éven át mérgezte Nagytétényben az Angeli út és a Harangozó út közötti vidéket. Veszélyes nehézfémek, ólom, kadmium és arzén mosódott a földbe.

1987-ben alakult meg a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, amely főleg a Metallochemia szennyezésével foglalkozott. Az egyik legfontosabb feladata a gyár felszámolása és a talajcsere volt. Több éves harc után sikerült elérni, hogy a gyáregység területén jól szigetelt szarkofágba zárják a szennyező anyagokat. A környező 1200 családi háznál pedig talajcserét hajtottak végre. A 2000-es években sikerült megoldani a terület teljes tehermentesítését, és most tiszta a talaj. A Metallochemia gyár felszámolásának az élharcosa volt.

Tagja volt a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének, a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének, a Budatétényi Polgári Körnek, melynek egyik alapítótagja is volt. Munkájával hozzájárult a kerület számos civil kezdeményezésének elősegítéséhez.

„A Doktornő örökké a szívünkben fog élni” – írta honlapján az önkormányzat, amely őszinte részvétét is kinyilvánította a gyászoló családnak.

Olvasta már?