Elsőként az Aranycsapatból, 50 éve hunyt el a budafoki labdarúgó

by gaalt994

A legendás együttes játékosa fájdalmasan korán, mindössze 47 éves korában távozott.

Hétfőn volt 50 éve, hogy elhunyt a magyar futball legendás válogatottja, az egykori Aranycsapat tagja, Zakariás József. A Puskásék mögött balfedezetként játszó labdarúgó mindössze 47 évesen távozott az élők sorából, karrierje során pedig nem akármilyen elismeréseket gyűjtött be. Volt olimpiai bajnok (1952), vb-ezüstérmes (1954), Európa-kupa-győztes (1953), Közép-Európa-kupa-győztes (1955), magyar bajnok (1951, 1953) és MNK-győztes (1952) is.

A Budafokon született labdarúgó 17 évesen kezdte meg szereplését a felnőtt labdarúgásban, először a Kábelgyár SC (1941–1944), majd a Gamma (1944), a Budai Barátság (1945), a MATEOSZ, a Teherfuvar (1946–1950), a Budapesti Előre (1950–1951), a Budapesti Bástya (1951–1956) és az Egyetértés (1957–1960) játékosa volt.

Rövid edzői karrierje során volt az Április 4. Gépgyár, a Szigetszentmiklós és az Erdért trénere, de hat éven át szövetségi edzőként a guineai válogatott szakmai munkáját is irányította. A hétvégén a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság többek között az ő sírját is meglátogatta a Farkasréti temetőben.

Ha lehet ilyet mondani, Zakariás József neve talán az egyik legkevésbé felkapott az Aranycsapat tagjaié közül. Ez fájdalmasan korai halála mellett részben annak tudható be, hogy a szocializmus idején az állami sajtó kínosan kerülte az Aranycsapat – a pártvezetés szemében disszidens – tagjainak magasztalását, sokszor még az alapvetőbb hírekről sem számoltak be Puskásékat illetően, ráadásul Zakariás nem az a csatársorban tündöklő alkat volt, sokkal inkább mezőnymunkájával tűnt ki.

Az azóta eltelt jó 30 évben ez sokat változott, ma már a legtöbb futballkedvelő álmából felkeltve is tudja az Aranycsapat összeállítását, amelyben Zakariás József balfedezetként játszott. A mai nyelvben ez leginkább a középpályás posztnak felel meg: Zakariás volt az a „szürke eminenciás”, aki Bozsikkal karöltve biztosította a területet a megállás nélkül rohamozó, akkor támadók mögött.

Nem is rosszul, a legendás angliai 6:3 alkalmával is a csapat egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. Zakariás Józsefről a Nemzeti Sport hasábjain az a Csillag Péter készített hosszabb összeállítást, aki korábban éveken keresztül volt a magyar sportújságírás delegáltja az Aranylabda-szavazáson. Neki talán e bekezdés első mondatát is elhihetjük.

Olvasta már?