Emelt fővel, de pont nélkül távozott a BMTE Ferencvárosból

by gaalt994

Közhelyes, de kénytelenek vagyunk azt írni, hogy a Budafok derekasan helyt állt a Groupama Arénában. A BMTE körme szakadtáig védekezett, elöl pedig gyönyörű akcióból szerzett gólt.

Nem sok jót ígért a mai bajnoki az utóbbi időben gyengébb formában teljesítő Budafok számára. Az ellenfélről annyit, hogy a Ferencváros, miközben nem vallott szégyent a Bajnokok Ligájában a Juventus-Barcelona-Dinamo Kijev csoportban (ezt a mérkőzést korábban pont az FTC BL-selejtezői miatt halasztották el), az NB I tabelláját úgy vezeti magabiztosan, hogy a mezőny nagy részénél még kevesebb meccset is játszott. Vereséget még egyáltalán nem szenvedtek a zöld-fehérek hazai porondon.

Nem lövünk le nagy poént azzal, ha már most leírjuk, hogy a mérkőzést a Fradi dominálta, az immár topcsapatok ellen is edződött zöld-fehérek jelentős labdabirtoklási fölényben voltak, míg a Budafok mindent alárendelt a szilárd védekezésnek.

A Ferencváros az első félidő hajrájára tartogatta komoly gólhelyzeteit. Előbb a 33. percben egy keresztbeívelés után Uzuni levette a labdát a kimozduló Póser elől, de a védők tisztáztak. A 36. percben Somália átlövése nem jelentett veszélyt, Uzuni egy minutummal későbbi bepassza viszont már annál inkább. A centerezés után előbb Baturina, majd Heister elől mentett egy-egy becsúszó budafoki láb – mindezt Póser kapujától 5 méterre.

Mielőtt azonban igazán szorulni kezdett volna a hurok, a játékvezető lefújta az első félidőt, amit így gól nélküli döntetlennel zárhattunk a bajnok otthonában.

Szerhij Rebrov valószínűleg nem volt elragadtatva a látottakkal, és ezt a szünetben bizonyára játékosai tudtára is adta, mivel a Ferencváros két sebességgel feljebb váltott a brék után. Hogy ez rögtön az eredményjelzőn is látszódjon, azt Póser duplabravúrja akadályozta meg, aki előbb Tokmac lapos lövését, majd a kipattanó után a berobbanó Baturina tuszkolt kísérletét is kiszedte.

Az 55. percben viszont már nem volt menekvés; Vaszicsku Gergő követett el taktikai faltot a tizenhatos előterében, amiért ő sárga lapot, a Fradi pedig jó helyről egy szabadrúgást kapott. A pontrúgást Isael keményen meglőtte, így Póser csak kibokszolni tudta a labdát, arra pedig egykori játékosunk, Lovrencsics Gergő érkezett. A fekvő Pósernek esélye sem volt, 1-0.

És ha egy üzlet beindul… A Fradi a vezetés megszerzése után támadásban maradt, és pár perc múlva büntetőhöz is jutott. Egy jobb oldali beadásnál Marko Nikolics számolta el a labda ívét, ami így a feje helyett a kezére esett – peches szituáció, de Solymosi Péter játékvezető jogosan fújt tizit. Az ítéletvégrehajtó szokás szerint Kharatin volt, aki Pósert balra, a labdát meg jobbra küldte, 2-0.

A Budafoknak mindeközben minden erejét felemésztette a védekezés, a BMTE elöl szinte egyáltalán nem is birtokolta a labdát. Ebben persze nincs semmi meglepő egy BL-t megjárt, és ehhez dukáló pénzösszegekből összerakott csapat ellen.

Csizmadia Csaba együttesének eközben fogyott az ereje, egyre többször maradtak le, késtek el belépőikkel, és már csak faltok árán tudtak megálljt parancsolni a hazai rohamoknak. Ezt a kártyaparti is bizonyította, Solymosi bíró ugyanis Vaszicskunak, Micsinainak, Margiticsnak és Szabónak is kénytelen volt sárgát adni. Márpedig ahol húsz perc alatt ennyi lapot osztanak, ott általában nem Hajdú B. István, hanem Korda György a kommentátor.

A 75. percben viszont egyszer csak elővarázsolt a cilinderből egy remek támadást a BMTE. Ihrig-Farkas kapott nagyszerű kiugratást, labdaátvételénél pedig már csak önzetlensége volt szebb; a kijövő Dibusz mellett a nemrég becserélt Zsóri elé tálalt, aki a nyakán lógó védők között az üres kapuba lőtt. 2-1, hirtelen újra meccs lett a második FTC-gól óta már csak focizgatásnak tűnő foglalkozásból.

Hazudnánk, ha azt írnánk, hogy a Fradi berezelt a kapott gól után, de ahogyan a Budafok felbátorodott, úgy a Rebrov-legények is újra fókuszáltabban játszottak – tudták, még egy kihagyás már pontvesztésbe is kerülhet. Törekedtek is a győzelem bebiztosítására, de miután a 86. percben Baturina úgy forgolódott a védők gyűrűjében, mint ötödikes a 2./B-sek között, lövését azonban Póser bravúrral kitenyerelte.

A hátralévő perceket még hárommal fejelte meg Solymosi hosszabbítás formájában, ám az eredmény már nem változott. A Budafok újabb veresége ellenére büszke lehet az eredményre – ebből a stadionból ugyanis nagyobb csapatok nagyobb vereségekkel távoztak már.

Olvasta már?