Évről évre kevesebb balesetet okoznak az ittas sofőrök

by gaalt994

Közzétette a 2001 és 2019 között ittasan okozott személysérüléses közúti balesetek számát a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég negyedévekre bontott adatokat publikált a személyi sérüléssel végződő közúti balesetekről, a mostani kimutatásukból pedig kiderül, ezek közül hányat okoztak ittas járművezetők. Az ábrán a 2001 és 2019 között eltelt időszak adatai láthatóak.

Fotó: MTI/KSH

A magyarországi utakon a 2010-es években mérséklődött a közúti balesetek száma. Míg a 2000-es esztendőkben többször a húszezret is elérte, addig jelen évtizedben az e téren legrosszabb évben, 2018-ban is csak 16 951 esetet regisztráltak. A KSH adataiból látható, hogy a 2008 május 1-jén bevezetett zéró tolerancia megtette hatását. Az ittas vezetésből fakadó balesetek száma azóta csökkenő tendenciát mutat, a 2009-ig rendre kétezer fölötti számok fokozatosan csökkentek, tavaly pedig már csak 1353 karambolt okoztak alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök.

A Magyar Biztosítók Szövetsége a héten az ORFK-val közösen hívja fel a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire a – járványveszély miatt online formában megtartott – „Biztonság Hete” című kezdeményezéssel.

Olvasta már?