Ezek a választás érdekességei Budafok-Tétényben!

by bcsenge

A huszonketto.hu most összefoglalja, melyek a választás helyi érdekességei. Leginkább Karsay Ferenc és Németh Zoltán lehet elégedett.

Önmagában kiemelkedő, hogy a XXII. kerületben rekordszámmal szavaztak, 65,7%-os volt a részvételi arány. Ez országos szinten is erős.

Ha a 12 önkormányzati képviselői választókerületet nézzük, most a legalacsonyabb részvétel is jóval 50% feletti (56,1% – 3-as öevk.), a legmagasabb pedig 73,4% (2-es önkormányzati egyéni választókerület).

Karsay Ferenc nagy sikerét hozta a választás, bár kemény küzdelemben.
Korábban még soha nem kapott még ennyi szavazatot polgármesterjelölt, nem választottak meg még polgármestert ennyi szavazattal a XXII. kerületben, mint most Karsay Ferencet, aki 12 727 szavazatot kapott.

Németh Zoltán (2-es ÖEVK) 1 381 szavazattal az eddigi legtöbb szavazatot kapta önkormányzati képviselőjelöltként.

A győztes Karsay Ferenc jóval népszerűbb a pártjánál, közel 2500 szavazattal (9,31 százalékponttal) kapott többet, mint a FIDESZ-KDNP EP-választási listája, és nagyjából 3700-al több szavazatot (13,41 százalékpont) gyűjtött be, mint a FIDESZ-KDNP fővárosi választási listája.

A képviselő testület 12 egyéni körzetéből 7-ben a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek, a maradék 5 körzetben az összellenzék nyert.

A Fidesz -KDNP jelöltjei többnyire nagy fölénnyel győztek, 3 körzetben 11 százalékpontnál is nagyobb előnnyel (Jurás László, Csiszár Zsuzsanna és Németh Zoltán), további egy választókerületben 10 százalékot közelítő előnnyel. Csiszár Zsuzsanna, valamint az egyéni körzetben is győztes Karsay Ferenc fölénye szavazatokban mérve mintegy 250, Jurás Lászlóé közelíti a 300-at, Németh Zoltáné pedig a 350-et is meghaladja.

Az ellenzék jelöltjei az esetek többségében szoros küzdelemben nyertek, két körzetben 1 százalék alatti, egy helyen alig azt meghaladó különbséggel, és a fennmaradó két körzetben sem közelítette meg előnyük a 10 százalékot.

Az 5-ös számú választókerületben mindössze 2 szavazat különbséggel nyert az ellenzék jelöltje, és az eredményt befolyásoló eseményekről is érkeztek információk, ezért ott még jogorvoslat van folyamatban. Győztest hirdetni csak ennek lezárultát követően lehet. Természetesen beszámolunk majd a fejleményekről.

Az öt kompenzációs listás helyből kettő jutott az összellenzéknek, egy a Fidesz-KDNP-nek, egy a Kutyapártnak, egy pedig a Mi Hazánknak.

Olvasta már?