Filmvetítés a magyar emigráció dallasi csodájáról

by talastunde

A Lángolj és világíts! című történelmi dokumentumfilmet vetítették március 26-án  este a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Békefi Termében.  A vetítés után Maksay Ágnes, a film rendezője, Marton Bernát, ciszterci szerzetes, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője beszélgetett a film kapcsán.

Egy Dallasban működő magyar ciszterci alapítású apátság és iskola történetét mutatja be a Lángolj és világíts ! című dokumentumfilm, amely az iskola ünnepekbe és az iskola hétköznapjaiba enged bepillantást. A kommunizmus kegyetlenségei miatt Amerikába disszidáló magyar szerzetesek által létesített intézmény napjainkban az Egyesült Államok egyik legkiválóbb iskolája lett. Az iskolaalapító magyar atyák vallanak a múltról, a magyar gyökerekből kinőtt jelenről és jövőről.

 „Édesapám egész életében a reménytelen küzdelmeknek és csodálatos sikereknek volt az embere”- vallotta édesapjáról Németh Zsolt, aki párhuzamot vélt felfedezni édesapja és a film története között.  Németh Géza református lelkész a 80-as években az első erdélyi menekülthullám következtében létrejött menekült missziót vezette, amely több ezer ember beilleszkedését segítette.

„ Édesapám református pap volt, aki reformátusként a ciszterci katolikus papokhoz járt Székesfehérvárra, és az én gyerekeim is a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanultak, illetve a legkisebb még mindig itt tanul. Haszonélvezője vagyok ennek a missziónak, amit a ciszterci oktatás, az egyházi oktatás jelent”- mondta Németh Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy Dél-Budán erőteljesen megfigyelhető az iskolák fejlődése. Hozzátette: „Ez a történet, amit láttunk, egy csoda. A magyar emigráció történetében nem sok ehhez hasonló csoda van. Ez a dallasi iskola Amerika 6. legsikeresebb középiskolája, amely a szerzetesek hite nélkül nem működne ilyen sikeresen.”

A film rendezője, Maksai Ágnes elmondta, hogy a film rendezésére Németh Zsolt kérte fel, és az alkotás pályázati támogatás útján készült el. A film zenéjét Selmeczi György készítette, aki elnyerte 2021-ben az év legjobb magyar filmzene díját.

A beszélgetésen a 81 éves Marton Bernát, a film egyik szereplője is részt vett, aki jelenleg a zirci hitélet fellendülésén dolgozik.  Bernát atya 2016 óta él itthon, előadásokkal, lelkigyakorlattal segíti a rend iskoláit Budapesten, Egerben, Székesfehérváron és Pécsett. Marton Bernát az amerikai–magyar diákcsereprogram kezdeményezője és megvalósítója. Ma is töretlen odaadással végzi munkáját. A szerzetes ötvenévesen kezdett el sportolni, harminckét maratont, köztük több ultramaratont futott le. A beszélgetést Németh Zsolt azzal zárta, hogy Magyarországon is elmondható, hogy az egyházi iskolák a tudomány védelmezői, képviselői.

„ Napjainkban az élő egyházak megerősödtek, bízok benne, hogy a templomok, úgy mint napjainkban, a jövőben sem csak falak lesznek, hanem élettel teli intézmények.  Ha lesz magyar hitvalló kereszténység, akkor lesz jövője az országnak. Reméljük, hogy ezek a feltételek adottak lesznek, s folytatódhat az az építkezés, ami az elmúlt 12 évben látványosan megindult” – mondta Németh Zsolt, aki Budafokról hozott ajándékot a beszélgetés résztvevőinek.

Olvasta már?