Fővárosi szinten is megvalósul a XXII. kerületben sikeres projekt

by gaalt994

Budafokon járt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. A Momentum Mozgalom politikusa Karsay Ferenc polgármesterrel tárgyalt, beszélgetésük során pedig szóba került az induló fővárosi részvételi költségvetési projekt is. A látogatásról Karsay Ferenc polgármestert kérdeztük.

A részvételi költségvetés fogalma nem ismeretlen a budafok-tétényiek számára, a kerületben ugyanis már létezik ez a projekt. Ennek lényege, hogy az önkormányzat megszab egy keretet (ez jelen esetben 300 millió forint, amely egyenlően oszlik meg Budafok, Nagytétény és Budatétény között), amit olyan beruházásokra fordít, amelyeket a lakosság ötleteiből kiindulva valósítanak meg. Ez a szisztéma most a főváros politikájában is megvalósulhat.

Kerpel-Fronius Gábor arról tájékoztatta Karsay Ferenc polgármestert, hogy első körben a főváros 1 milliárd forintot különít el a részvételi költségvetésre, amelyből 500 millió lesz elérhető kerületi szinten.

„Ez nem túl hízelgő adat, főleg, ha összevetjük a Tarlós István főpolgármestersége idején zajló Térköz-pályázattal, amelynek keretében létrejött a Szent István téri mesepark, a DunaFok Szabadidőpark, valamint megújult a Budafoki Kálvária és a Budafoki Szomszédok Piaca és a Magdolnaudvar – ez utóbbihoz a Tarlós-féle pályázaton több, mint 200 millió forintot nyertünk. Ezek együttesen milliárdos tételt jelentenek csak a mi kerületünkben, amihez viszonyítva a 23 kerületre eloszló 500 millió forint elég karcsú. Ha a főváros a költségvetésének ugyanakkora részét fordítaná a projektre, mint a mi kerületünk, akkor Budapest városrészei nagyjából 12-13 milliárd forintból valósíthatnának meg lokális beruházásokat. De ezek más nagyságrendek és komolyabb anyagi ráfordítás előtt bizonyára szükség van előzetes tapasztalatokra” – véleményezte a projekt anyagi hátterét a polgármester.

Elmondta azt is, a projekt folytatására tesz javaslatot még az őszi ülésszakban a képviselő-testületnek, remélve, hogy a lakosság ilyetén bevonását minden képviselő támogatni tudja majd!

Kerpel-Fronius elismerően szólt arról, hogy Budafok-Tétény Önkormányzata az induló költségvetésének 3%-át (ez a fentebb említett 300 millió forint) fordítja a részvételi költségvetésre. Kerületünk polgármestere a helyi projekt által teremtett legnagyobb értéknek azt tartja, hogy a lakosság kommunikációja felpezsdül, az emberek az ötletelés mellett átgondolják egyes beruházások megvalósíthatóságát és priorizálnak azok között, vagyis mindez többről szól, mint pusztán a beruházások. A főpolgármester-helyettes egyelőre nem tájékoztatta Budafok-Tétényt a fővárosi részvételi költségvetés folyamatának pontos részleteiről, ugyanakkor Karsay bizakodó.

„Egyelőre sok a homályos pont, de őszintén kívánok sok sikert a megvalósításhoz a fővárosnak és az egyes kerületeknek is. Budafok-Tétényben nagyszerűen működik a részvételi költségvetés, reméljük, hogy hasonlóan eredményesen fogunk tudni – akármilyen színű mezben is – részt venni ezen a mérkőzésen, amit a főváros vezényel majd le.” – zárta mondandóját egy sportos metaforával a civilben testnevelőtanár Karsay.

Olvasta már?