Ha én lennék a polgármester, rögtön leváltanám magam – interjú Eperjes Károllyal

by talastunde

Eperjes Károlyt talán senkinek sem kell bemutatni, Budafok-Tétényhez való viszonyát azonban megpróbáltuk. A színművész szeret Rózsavölgyben lakni, el tudna képzelni a kerületben egy “második Tabánt”, de egy Dunán úszó hajó fedélzetén is szívesen strandolna. A focicsapat teljesítményét (szerintünk) reálisan értékeli, úgy tervezi – a járvány után – a lelátóról is kirobbanthatatlan lesz.

Mióta él a kerületben?

Tizennyolc éve vagyok a XXII. kerület lakosa, Gazdagrétről költöztünk ide. A feleségem és én is Sopron környékéről származunk, próbáltunk olyan helyet keresni, ami kicsit vidék is, meg Pest is, ahol jó a levegő. Nagybátyám a háború előtt itt volt pap, ismertük a kerületet családtagjaink által is. Feleségemmel szimpatikusnak tartottuk a környéket, és a Rózsavölgy tetejéről, ahol lakunk, igazán gyönyörű a kilátás. Nagyon szeretek itt lakni, és azt hiszem a családom többi tagjai nevében is mondhatom ezt. Belaktuk a kerületet. Kedveljük az itteni piacot, ahova rendszeresen járunk, szeretünk a Duna-partra lemenni az unokákkal, amikor itt vannak. Igazán sok jó hely van a kerületben.

Melyek a kedvenc helyei a környéken?

Rózsavölgy önmagában is gyönyörű, nagyszerű a levegője és a Duna-partot is nagyon szeretjük.

Megismerkedtek a kerület építészeti örökségével is?

Persze, sok mindent ismerünk, de én a munkám miatt csak esténkét tudok a családhoz csatlakozni, napközben főleg a városban vagyok vagy vidéken dolgozom. Ha itt vannak az unokák, akkor igyekszem minél többet otthon lenni.

Mire lenne a legnagyobb szüksége a kerületnek?

Ha a topográfiai lehetőségeit jobban ki tudná használni, akkor Promontor környékén lehetne létrehozni egy második Tabánt. Minifesztiválokon erre van is kísérlet, ezt érdemes lenne a pincék környékén, a Péter Pál utcánál, a Savoyai Jenő térnél megvalósítani, de látok erre törekvéseket, s jó lenne, ha ez létrejönne.

Mennyire tudja jól kihasználni a kerület a Dunát?

Szerintem jól. Van a lengyel domb, amelyet a szmolenszki tragédia emlékére alakítottak ki, ez nagyon szép, mellette egy sportpálya. Szeretjük a steak bárt a Duna-parton, és a mellette lévő játszóteret. Azt gondolom, hogy szépen fejlődik ez a rész. Fiatal koromban nagy meglepetésként ért Szegeden az a megoldás, hogy a hajón uszodát hoztak létre, ha jól emlékszem, ez a Szőke Tisza hajó volt.  Milyen jó lenne, ha ezt itt is meg tudnák valósítani, úszóhajón lehetne strandolni. Ezt el tudnám képzelni, ahol elkerítve lehetne úszni a Dunában. Szerintem ezt itt is szeretnék a kerületben.

Tudjuk, hogy sportkedvelő, mennyire követi a kerület focicsapatának sikerét?

Nagyon jó barátságban vagyok Jakab Jánossal [a klub tiszteletbeli elnöke – a szerk.], nagyon büszke vagyok rá. Csak az ő különös finomságának köszönhető, hogy ilyen hamar erre a szintre jutott a focicsapat. Le a kalappal előttük, azt hiszem, hogy főleg Jaksi és a magyar-ausztrál tulajdonos [Bélteky Róbert] igényességével értük el, hogy erején felül, ennyire jó helyen van a csapat. Örömmel nézem a meccseit. A COVID-járvány után nagyon várom már, hogy személyesen is kimenjek a Budafoki MTE meccseire. Többször hívtak már, ott a helyem!

Hogy tetszett Önnek az idény első fele?

Jól indultunk, kihasználtuk a frissességet, aztán a vége felé elfáradtunk. Szimpatikus a csapat, három-négy játékos nem sokáig lesz itt, ha csak nem hozunk hozzájuk még nagyon jó teljesítményű játékosokat, s akkor egy stabilabb csapat alakulhat ki, nem ilyen átszállós NB I-NB II. Ha a Budafok NB II-es csapat lenne, valljuk be, az sem lenne szégyen. Ez most egy kiemelkedő helyzet, amiben most van.

Hol láthatja a közönség Önt?

A Pesti Magyar Színházban játszom és rendezek is. Online most dolgozzuk fel a színházi előadásainkat közönség nélkül, hogy nyilvánosan is láthatóak legyenek.

Hogy éli meg személyesen a járványt?

Nehezen viselem ezt a helyzetet, már kétszer elkaptam a vírust, de szerencsére pont jobbra fordult az állapotom, s nem kellett kórházba mennem. A nyolcadik-kilencedik nap szokott lenni a krízis, én pedig a hetedik-nyolcadik nap környékén kezdtem javulni mindkét esetben, úgyhogy nem kellett kórházon gondolkodni. A családomban a feleségem, lányom is elkapta, valószínűleg a fiam is. Az unokáim pedig még korábban.

Ha egy napra Ön lehetne a polgármester, milyen intézkedéseket vezetne be?

Rögtön leváltatnám magam, ez volna az első intézkedésem!  De félre a tréfát, előtte felterjeszteném az állandó polgármesternek, hogy Promontor legyen az új Tabán, és három úszóhajót üzemeltessenek a Duna-parton, ahol biztonságosan lehet úszni is.

Olvasta már?