Horváth Tamás, a Budafóka XXII. SE Úszószakosztályának vezetőedzője kapta idén a Zakariás József-díjat

by talastunde

Budafok-Tétény önkormányzata június végén köszöntötte azokat a kerületi lakosokat, akik kiemelkedő, példamutató tevékenységükért kerületi díjban részesültek. A díjazottak közül korábbi cikkünkben Serfőző Lászlót, az év vállalkozóját mutattuk be. Ez alkalommal a Zakariás József-díjat elnyert Horváth Tamással, a Budafóka XXII. SE Úszószakosztályának a vezetőedzőjével készítettünk interjút. A Budafóka XXII. SE 2018-ban kapta meg a legendás focistáról elnevezett díjat, amit ebben az évben a sportegyesület vezetőedzője vehetett át. A tokiói olimpián két budafóka versenyző is nagyszerűen versenyzett, sikereikre Horváth Tamás vezetőedző rendkívül büszke.

Mikor derült ki, hogy a sportot fogja szakmájának választani?

Gyerekkoromtól fogva érdekelt a sport. Középiskolásként már tudtam, hogy sportolóként nem teljesítem azt a szintet, amit megálmodtam, de edzőként szép karriert építhetek fel. Ezért választottam az edzői pályát.

Mikor került kapcsolatba az úszással?

Teljesen szokásos módon kerültem kapcsolatba az úszással. Hat évesen, az óvodában elvittek a szüleim egy úszótanfolyamra. Ott ragadtam, s onnantól kezdve ez lett a közegem. Azt hiszem, hogy az 1988-as szöuli olimpián látott élsportsikerek engem is magával ragadtak. Csodáltam Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Szabó Joe fantasztikus teljesítményeit, rajongtam értük. Ekkor voltam 10 éves, nagy hatással volt rám az úszók sikere, hiszen 3-4 éve versenyeztem már, értékeltem a teljesítményüket.

Milyen számban versenyzett?

Kezdetben 50-100 méteren mellúsztam, később pedig az 50 méter gyors ment igazán jól.

Ha jól tudom, vízilabdázott is?

Sopronban nőttem fel, ott kezdtem el úszni, amit 20-21 éves koromban hagytam abba. Utána próbáltam ki a vízilabdát, ami 3-4 évig volt az életem része.  Amikor főiskolára kerültem Szegeden, akkor kezdtem el, és folytattam a Testnevelési Főiskolán is.  OB I/B, azaz másodosztályú csapatban játszottam. 

A versenysportoló gyerekek mennyit úsznak, edzenek egy nap?

Ez korfüggő. Amikor elhozzák az iskolákba, óvodákba a gyermekeket, akkor minden az úszásoktatással kezdődik. Ha jól megy az úszás, akkor szólunk a szülőknek, hogy érdemes lenne külön edzésre járni. Az első 3 évben délutánonként másfél órát edzenek általában, majd az általános iskola vége felé és középiskolás korban kezdődnek el a reggeli edzések. Más egyesületnél már korábban, akár harmadikos, negyedikes gyerekek is edzenek reggel és délután is másfél-két órát. Ezen felül szárazföldi kondiedzésük is van, ami legalább egyórás. A reggeli edzéseket nálunk az általános iskola utolsó évében kezdik el a gyerekek heti egy-két alkalommal, majd egyre sűrűbben. Azok az úszók, akik ifjúsági  Európa-bajnokságra készülnek, azok reggelente legalább 2 órát úsznak, majd délután is két órát, plusz  a másfél órás kondizás. Naponta 5-6 órás edzést rendszeresen be kell építeniük a napjaikba, ha ifjúsági korcsoportban nemzetközi eredményt szeretnének elérni.

Mikor került a kerületbe?

A diploma megszerzése után adódott rögtön egy edzői-oktatói állás. A feleségem anyukája hozta az óvodásokat az uszodába, így tudtam meg, hogy edzőt keres a Budafok SE. 2005-ben kerültem ide és kezdtem el oktatóként és edzőként dolgozni. Kaptam egy nagycsoportot, egy első-másodikos és versenyzőként leigazolt csoportot, amelynek tagja volt Márton Richárd, aki 4 évvel ezelőtt is ott volt a riói olimpián. Richárd most is kijutott az olimpiára Tokióba.

Hova sikerült fejleszteni a Budafóka SE-vel a közös munkát?

Büszkék vagyunk, hiszen 4 évvel ezelőtt is volt versenyzőnk az olimpián, most idén Márton Richárd és  Zombori Gábor képviselik a XXII. kerületet a magyar színek mellett Tokióban. Zombori Gábor egyénileg is komoly szintet ért el. Amikor elkezdtük a közös munkát, kis létszámmal 2 csoporttal, két pályán, akkor országos szinten nem voltunk  benne a 100 sikeres egyesületben. Az elmúlt 10 évben az első 10 sikeres úszó egyesület között vagyunk, mindig van egy-két országos bajnoki címünk a korcsoportokban, illetve az ifjúsági- és a felnőttválogatottban is delegálunk úszót. Időközben megnőtt a létszám is, már legalább 4 csoporttal dolgozunk, egészen a kezdő úszópalántáktól a felnőtt úszókig.

Budafóka XXII. SE volt a neve az egyesületnek már akkor is, amikor ide került?

Igen, ha jól tudom Bodnár Tamás és Tóth Ibolya hozta létre az egyesületet. Az úszóiskolát Hófehér Fóka Úszóiskolának hívják, az úszó egyesületet pedig a mai napig is a Budafóka XXII. SE nevet viseli.

Mennyire elégedett az uszodai felszereltséggel?

Azt gondolom, hogy ezt az uszodát már kinőttük, szeretjük, hiszen van fitnesztermünk is, az úszásoktatást is ellátjuk, de mind egyesületi szinten, és a fürdőző vendégek szintjén is van plusz igény. Ha nagyobb lenne az uszoda, akkor is meg tudnánk tölteni. Megvan minden felszereltség, ami a jó minőségi munkához kell.

Mennyire lett budafoki időközben?

A kerületben lakom. Amikor a fővárosba kerültem, akkor sokáig Kispesten éltem, de 10 éve már, hogy ideköltöztem, s itt is élek. Sopronban nőttem fel, de régóta a kerülethez tartozom, úgyhogy kezdem budafokinak érezni magam. Nagyon szeretem a kerületet a családias, zöld jellege miatt. Örülök, hogy korábban itt kaptam állást. Nagyon jól érzem magam az egyesületnél.

Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

Szeretném, ha még továbbfejlődne az egyesület, és ha még több versenyzőnk lenne, akik bekerülnek az úszóválogatottba.  Amennyiben 2-3 olimpikont kinevel egy edző, akkor az edzőt is elviszik az olimpiára. Éppen ma utaztak a versenyzők Japánba az olimpiára! Ha engem is vittek volna, mint edzőt, akkor nem tudnánk most beszélgetni. A versenyzőm nem éremesélyes, ezért nem utaztam, de az az edző, akinek van 3 biztosan döntős versenyzője, akik éremesélyesek, azok részt vesznek az olimpiai játékokon. A koronavírus miatt most Japánba kevesebb edző utazhatott ki. Szeretnék még eredményesebb edzőként dolgozni, célom, hogy az egyesületi rangsorban a 7. helynél még előkelőbb helyet érjünk el, illetve a serdülő és a felnőttválogatottban az úszóink még jobb eredményeket szerezzenek, amivel Budafok-Tétény és Magyarország presztízsét is növeljük. A fiatalabb versenyzőinknek még több pályázati lehetőséget szeretnék biztosítani. A privát életemben pedig az okozna nagy örömet, ha sikerülne a kerületben egy családi házat venni a mostani panellakás helyett.

Olvasta már?