Idén a Lampart Budafok Vegyeskar vehette át a Szabó Gyula-díjat

by talastunde

A Lampart Budafok Vegyeskar több mint 7 évtizeddel ezelőtt alakult. A kerület napján Vorel Ferenc, a vegyeskar titkára és Kónyáné Puskás Laura karnagy vette át a Szabó Gyula-díjat az énekkar nevében.

Mikor jött létre pontosan a vegyeskar?

A kórus Kalmár Márton karnagy művészeti, szakmai vezetésével 1949-ben alakult meg a Budafoki Zománcedénygyár énekelni szerető dolgozóiból. Az együttes rövid időn belül Budafok és a főváros XXII. kerületének jelentős kulturális tényezőjévé vált. A zománcgyárban sokan dolgoztak, a tagok beszervezték a barátokat, hozzátartozókat a kórusba, így sokáig nagy létszámmal próbáltunk.

2008-ban szűnt meg a gyár, amelynek a vezetőitől mindig komoly támogatást kaptunk.  Nem volt gond, ha elutaztunk, támogattak minket az utazásban, ezért régen rengeteg fellépésünk volt. A kórus működése szempontjából meghatározó volt a fenntartó LAMPART-BUDAFOKI ZOMÁNC Kft. számottevő anyagi és egyéb segítsége.

Az évek alatt komoly barátságot kötöttünk a füleki (Szlovákia)  Pro Kultúra Füleki Férfikarral. Az ottani kórus több mint 100 éves, a centenáriumi ünnepségükön fát ültettünk a közös barátságunk tiszteletére. A több mint fél évszázad alatt sok külföldi fellépésünk volt. Németországban, Bulgáriában, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Hollandiában, Ukrajnában és Olaszországban vettünk részt kórustalálkozókon. Az egyre mélyülő gazdasági válság áldozata lett a kórus fenntartója is. A gyár bezárása után, hogy tovább működhessen a kórus, 2008. januárjában megalakult a Lampart-Budafok Vegyeskar Egyesület.

Ön mióta tagja a kórusnak?

1975-ben léptem be a kórusba, de van nálam idősebb kórustag is, aki énekel a mai napig is.

Nem volt feltétel a tagságnak a zenei előképzettség?

Nem, csak szándék és éneklési vágy kellett hozzá, persze némi jó hallás is. Nem operaénekesek akartunk lenni, hanem megosztani az énekélményeinket másokkal.

Milyen dalok alkotják a kórus repertoárját?

Nagyon sok egyházi dalt énekelünk. Mindegyik új karnagyunk nagy szeretettel hozta a saját repertoárját. Kalmár Mártont Z. Juhász Irén követte, majd Kriesch András és Arnold Eszter karnagy, jelenleg pedig Kónyáné Puskás Laura. Világi és egyházi énekekből áll a repertoárunk. 16 szoprán, 10 alt, 6 tenor és 6 basszus van a kórusban. 30-35 között mozog a tagság létszáma, akik főleg kerületi lakosok, de van tagunk Kistarcsáról, Káposztásmegyerről, Tökölről is. Minden héten egyszer próbálunk, a karnagyunk kihozza a kórusból a maximumot. Versenyekre sajnos anyagi okok miatt nem tudunk járni, mivel a patrónusaink megcsappantak.

Van állandó próbahelyük?

Jelenleg a kerületi rendőrség termében próbálunk, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Milyen kerületi eseményeken lépnek fel?

Legutóbb Budafok-Tétény művészeti hetén szerepeltünk, annak keretén belül rendeztük meg a  75. jubileumi ünnepségünket a Cziffra Művelődési Házban.  A Péter-Pál-napi rendezvények rendszeres fellépői vagyunk, idén huszonháromszor tartunk karácsonyi koncertet a Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánián.  A Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekarral fogunk ősszel egy koncertet adni, Schubert Német miséjét.

Szabó Gyula-díjjal ismerte el az önkormányzat a működésüket. Meglepte önöket az elismerés?

Örülünk, ha gondolnak ránk és méltónak tartják a munkánkat bármilyen kerületi díjra. Korábban megkaptuk már a Kultúra 22 díjat, 5 évvel ezelőtt a Hónap művésze díjat.

Mióta tölti be a titkári funciót a kórusban?

Az egyik kolléganőmmel 35 éve vezetjük a kórust. A zománcgyár egykori ügyvezető elnöke, Piróth Béla jelenleg is a kórus elnöke. Először a 40 éves jubileumunkat ünnepeltük meg, annak a szervezésében kivettem a részem, azóta a kolléganőmmel rajtunk maradt ez a pozíció, de a vezetőség tagjai is segítik a kórus munkáját.

Olvasta már?