Ingyen kaphatnak a kerületiek komposztládát

by bcsenge

Tavaszra az önkormányzat megvalósítja a lakosság által a 2023-as Részvételi Költségvetés egyik nyertes projektének megszavazott ötletét: a 2019-es akció után – közkívánatra – ismét komposztládákat osztanak ki a lakosságnak.

A kukába kerülő háztartási hulladék egyharmada komposztálható. A konyhai zöldség-, gyümölcsmaradványok, a kertben lehulló falevelek, a levágott fű, az elszáradt virágok a zöldjavak. A talaj milliárdnyi apróbb, nagyobb élőlénye ezekből „állítja elő” a humuszt, más szóval a komposztot. Végül egy tápanyagban gazdag, a növények trágyázására alkalmas, földszerű anyag keletkezik. A komposztálási program célja, hogy mindezen zöldhulladékokat helyben hasznosítsuk, illetve a lakosság ösztönzése a szelektív hulladékgyűjtésre.

A program keretében – igényléstől függően – maximum 1000 db, 740 literes, lapra szerelt, időjárásálló, műanyag komposztládát osztanak ki ingyenesen a kerületi lakosság részére.

A komposztálóládák igénylése ingyenes, azonban előzetes igényfelmérő jelentkezéshez és a későbbi átvétel előtt használati megállapodás aláírásához kötött.

A korlátozott készlet miatt egy ingatlanra – annak méretétől függetlenül – egy komposztálóláda igénylésére van lehetőség. Az eszközöket a jelentkezés sorrendjében a készlet erejéig biztosítják.

Regisztráció ideje, módja:

2023. december 13-án délelőtt 9.00 órától december 15-én 16.00 óráig, illetve a készlet erejéig a zold22.hu oldalon, az internettel nem rendelkezők ugyanebben az időszakban a 06-20/265-7245-ös telefonszámon regisztrálhatnak naponta 9.00 és 16.00 óra között – tájékoztatta portálunkat az önkormányzat.

Jelentkezésre jogosultak köre:

  • XXII. kerületi kertes házban lakók (lakcímkártya alapján): 1 komposztláda/ház
  • XXII. kerületi, zárható kerttel rendelkező társasházak képviseletében a közös képviselő: 1 komposztláda/ház

A regisztráció során szükséges adatok:

  • név,
  • állandó lakcím,
  • lakcímkártya száma,
  • telefonszám,
  • e-mail-cím.

Amennyiben sikeresen jelentkezett a komposztládára, a megadott elérhetőségeken értesítik majd az átadás időpontjáról és helyéről.

Olvasta már?