Járdafelújítás, gyermekvédelmi nyilatkozat, szúnyoggyérítés: mutatjuk a legfontosabb napirendi pontokat a testületi ülésről!

by nora.farmosi

Huszonhat napirendi pontban hoztak döntést a képviselők a február 22-i testületi ülésen.

Karsay Ferenc polgármester 3 napirendi pontot emelt ki, amikről hosszan beszélt egy élő bejelentkezésben.

Járdafelújítás

Egyhangú döntésével támogatta csütörtöki ülésén a képviselő-testület Karsay Ferenc polgármester javaslatát a kerületi járda- és lépcsőfelújítás költségvetési keretösszegének 150,4 millió forintra emelésére.

“Épített környezetünk helyzete javul. 150 millió forintnál nagyobb összeget helyeztünk el a kerületi járdákra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ez a jelentős összeg rendelkezésre fog állni a meglévő járdák felújítására, javítására. Ennek egy részére a műszaki szakemberek hoznak javaslatot, de a civilek is bármikor tehetnek bejelentést egy mobilapplikáció segítségével, a BP22 App-pal” – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy új járdák építésére is igyekeznek forrást találni.

Gyermekvédelmi nyilatkozat

A gyermekvédelem kérdése is napirenden volt a testületi ülésen. Budafok-Tétényben a képviselők pártállástól függetlenül – a Momentum kivételével – megfogalmaztak egy nyilatkozatot. A nyilatkoztatot Perlai Zoltán képviselő terjesztette elő a pedofília és a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekkel összefüggésben.

“Szerintem ez jó példa arra, hogy vannak ügyek, amelyek a pártpolitika felett állnak. Sajnálom, hogy volt párt, ami ebből kimaradt, de biztató, hogy a többség, 14 ember teljes egyertértésben döntött” – mondta a polgármester. A nyilatkozat szövegét itt olvashatják:

„Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának képviselő-testülete kijelenti, hogy Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától.

Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról, olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet.

Ezért üdvözöljük, hogy mind Novák Katalin köztársasági elnök, mind Varga Judit korábbi igazságügy-miniszter vállalta a felelősséget rossz döntéséért, és lemondott, ezzel állítva mércét minden politikus elé felelősségvállalásból, konzekvenciák levonásából.

Reméljük, hogy a kialakuló társadalmi vita is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek védelme többé ne legyen politikai ellentétek tárgya, és minden parlamenti erő egységesen támogassa a jogszabályi korrekciókat. Nemzeti egységre hívunk fel a gyermekek korai szexualizálásával, valamint a nemváltást és az átlagostól eltérő szexualitást propagáló lobbicsoportok iskolai tevékenységével szemben!”

Szerintem jó példa arra, hogy vannak ügyek, amelyek a pártpolitika felett állnak. Sajnálom, hogy volt párt, ami ebből kimaradt, de biztató, hogy a többség, 14 ember teljes egyetértésben döntött.

Szúnyoggyérítés

Új applikációt fejlesztett az önkormányzat STOP Szúnyog néven. Itt lehet bejelenteni, ha bárhol lárvákat észlel a lakosság. A polgármester elmondta, hogy szakemberek segítségével készül el a szúnyogtérkép, és a szúnyoggyérítés előkészítése. Tavasszal a leghatékonyabb biológiai szúnyoggyérítést is elvégzik, hiszen a védekezést akkor kell elkezdeni, amikor a lárvák már kikelnek, de még azelőtt, mielőtt kifejlődnének – mondta a polgármester. A katasztrófavédelem és a Fővárosi Önkormányzat a felelősek alapvetően a szúnyoggyérítésért, a kerületi önkormányzat velük konzultál, és saját forrást is biztosít a védekezésre. A biológiai gyérítés után már csak földi úton tudják elvégezni a szúnyoggyérítést.

Ehhez kapcsolódóan a képviselő-testület elfogadta Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester javaslatát a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosítására. Az előterjesztés célja új szemlélet kialakítása annak érdekében, hogy a köz javára mindenki vállalja az egyéni felelősséget: a kertes ingatlannal rendelkező tulajdonosok minimális odafigyeléssel sokat tehetnek azért, hogy környezetük tavasztól őszig, a szúnyogok szaporodásának időszakában is élhető maradjon. 

Budafok-Tétény önkormányzata az idén is segítséget nyújt a védekezésben térítésmentesen biztosított szúnyoglárvairtó tablettákkal. A tabletta kizárólag a szúnyoglárvákra veszélyes, ezért – megfelelő dózist alkalmazva – használható kerti halastavakban is. Kezelés nélkül ezek a vizek keltetőként funkcionálnak a szúnyoglárváknak.

Karsay Ferenc polgármester felhívta a figyelmet:

„A közterületi pangó vizek kezelése az önkormányzat feladata, a magáningatlanokon azonban nem végezhetünk gyérítést. Ezért kérjük, hogy az ingatlantulajdonosok végezzék el ezt a feladatot a közösség érdekében.” A rendeletmódosítás célja nem a büntetés, hanem a megelőzés és a felvilágosítás, segítség nyújtása a lakosságnak.

Olvasta már?