Kanyó mester és képei

by dombteto

Így egyszerűen, mesternek nevezte tisztelete jeléül a kiállításon résztvevő képzőművész Kanyó Ferenc fotóművészt, akinek képeiből nagyszabású kiállítás nyílt a Magdolna Udvarban. A 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében zajló rendezvény megnyitóján ott volt Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere is.

A fesztivál programjának egyik jeles rendezvényét Czimbal Gyula fotóművész nyitotta meg. A kiállítás bemutatja a Canon-díjas fotóművész különböző korszakait, így átfogó képet ad a munkásságáról.

A megnyitó után a vendégeket kérdeztük a kiállításról, a művészről.

– Számunkra különös jelentősége van ennek a kiállításnak. A szegedi egyetemen egy kollégiumban egy szobában öten éltünk együtt éveken keresztül. Barátom Szemkeő Endre Mátranovákról jött ma ide, én Monorról. A diploma átvételnek 50. évfordulóján mi öten, akik egy szobában laktunk, elhatároztuk, hogy együtt kirándulgatunk. Így voltunk Endre lakhelyén, Mátranovákon, egy másik társunk meghívására Szombathely környékén, illetve Szarvason is. Nagy örömmel mondhatom, hogy ma föltöltekeztünk élményekkel. Az egyik fotó utal a szegedi egyetemnek a lépcsőházára, ahol együtt járkáltunk éveken keresztül. Feri, akit mi Francinak hívtunk, átment a debreceni egyetemre, de ahogy össze-összejöttünk és ahogy az ő lénye, egyénisége, művészete ide vonzott ma minket, ez nagy örömet jelent nekünk – mesélte Bolcsó Gusztáv.

-Ismerem a képeit is valamennyire, de főleg a művész urat már régóta. Nagyon tetszenek a fotók és az egész kiállítás. A kedvenceim a régi típusú fekete-fehér képek, azok nagyon megfognak – mondta egy látogató.

-Kanyó Ferenc 2022 óta tagja az Artér Művészeti Egyesületnek, ahol én is tag vagyok. A mai kiállítás nagyon sokrétű . Fekete-fehér és színes fotók láthatóak, de itt vannak a természetfotói és a személyes tárgyak is. Nagyon érdekes tárlat, érdemes végignézni – vélekedett egy másik érdeklődő. 

A megnyitó nekem nagyon tetszett, ismerem a kiállító művészt, aki most lett Artér-tag, aminek én is a tagja vagyok festő és szobrászként – kezdte Csobán András. Nemrégen vettük föl a Kanyó mestert. Igen jó volt a megnyitó, nagyon jól felkészült Czimbal Gyula az anyagból. Ő szintén fotós. A kiállítás inkább egy visszatekintés Kanyó Ferenc munkásságára. Czimbal Gyula úgy fogalmazott, hogy “az ő várkastélyának a belső szobája, amibe beenged minket a kiállító művész” – ami egy kiváló kép és kiváló gondolat. Az általában is igaz, hogy aki kiállít, az valójában pőrére vetkőzik, mert ha őszinte, akkor olyan dolgokat mutat meg magából, amihez lehet, hogy kell egy pici exhibicionizmus is. A megnyitó humoros és közvetlen volt, értékes mondatok hangzottak el.

A kiállítás június 24-ig tart nyitva.

Olvasta már?