Karsay Ferenc ’56 hőseiről: amíg emlékszünk a hőseinkre, addig születnek majd újak

by nora.farmosi

Budafok-Tétényben is megemlékeztek az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseiről, ahol két kerületi fiatal egy eredeti, 1956-os zászlót tartott a kezében, a hősök előtt tisztelegve.

“1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel. Örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében” – idézte John F. Kennedy szavait ünnepi beszédében Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

A megemlékezésen a történelmi egyházak, társadalmi és civil szervezetek, intézmények, pártok képviselői is részt vettek. A többi között jelent volt Bába Iván diplomata, egyetemi tanár, Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek, Németh Zsolt és Tóth Endre országgyűlési képviselők, Perlai Zoltán ellenzéki politikus, valamint Dr. Takács Pál családja is.

A koszorúzással egybekötött ünnepség a Városház téren volt, az 1956-os emlékműnél, ahová Csepel teherautón is érkeztek, a hősök előtt így is tisztelegve. Utána Dr. Takács Pál emléktáblájánál is koszorúztak.

Karsay Ferenc szerint nagy szerepe van az emlékezésben azoknak a személyes történeteknek, amiket a budafok-tétényiek is meghallgathattak. Priska Tamás költő egykor a versein keresztül mesélte el ezeket, ami sokat adott a kerületieknek.

“Hősök, akik életüket adták hazánk szabadságáért. Most, hogy egyre kevesebben vannak köztünk, akik átélték ’56 borzalmait, a mi felelősségünk, az eddiginél is fontosabb feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. A mindent elsöprő hazaszeretetre, a forradalom szellemére, a halált megvető bátorságra, az egyetemes emberi értékekre. Amíg emlékszünk a hőseinkre, addig születnek majd újak” – mondta a polgármester.

Az ünnepség alatt két budafok-tétényi fiatal egy eredeti, 1956-os zászlót tartott a kezében, a hősök emlékére.

Olvasta már?