Karsay Ferenc: A józan észben bízom, nem a lobbierőben

by nora.farmosi

Budafok-Tétény polgármestere küzd a szakorvosi rendelő megtartásáért, és bízik a józan érvek erejében. Perlai Zoltán DK-s képviselővel készült interjúnk után Karsay Ferencet is megkérdeztük az ügyről. 

Perlai Zoltán DK-s önkormányzati képviselő a lapunknak adott interjújában sérelmezte, hogy a szakorvosi rendelő ügyében ön nem hívott össze képviselő testületi ülést. Miért?

-Szeretsz, János? – kérdezi a székely viccben a feleség. Aztán újra érdeklődik. Amikor már sokadjára kérdezi, akkor a férj csak annyit mond: már mondtam, hogy igen, és változás esetén szólok! Ez jutott az eszembe az említett kérdésről. Lehet, hogy Perlai úr így jelzi, hogy a helyzet változott, és ő most már nem szeretne saját rendelőt? Röviden a válasz: nem láttam szükségét, hiszen december 8-án Budafok-Tétény önkormányzati képviselő-testülete már egyhangúlag meghozta az ezzel kapcsolatos döntést. Most az történt, hogy kaptunk egy kérdést az országos kórház-főigazgatótól, Jenei Zoltántól, hogy kívánunk-e egyeztetni abban a kérdésben, hogy a budapesti szakorvosi rendelőintézeteket a vidékiekhez hasonlóan a kórházakhoz rendeljék hozzá és központi irányítás alá vonják. Erre azt a választ adtuk levélben budapesti polgármester társaimmal négyen a képviselő testületi felhatalmazással összhangban, hogy természetesen szeretnénk tárgyalni, és előre leszögezzük, szeretnénk megtartani a saját szakorvosi rendelőinket.

Mivel indokolják ezt?

-Sok pénzt költöttünk rá az elmúlt időszakban, többmilliárdos nagyságrendben, összesen 3 és fél milliárdot, az itt élő embereknek pedig az a megnyugtató és biztonságos, ha a helyi önkormányzat működteti ezeket a rendelőket. Itt leginkább a szakemberhiány, a várólisták, a műszerek szempontjából sokkal jobb helyzetben vagyunk, pont a ráfordításoknak köszönhetően, mint az országos átlag. A mi közösségünk úgy döntött, hogy ezt fontosnak tartja és áldoz rá, ezért mi nem szeretnénk ebből a színvonalból engedni. Mind a négy polgármestert testületi döntés is támogatja ebben, hiszen ahogy említettem, decemberben már meghoztuk ezt a döntést.

Ön tart a még inkább növekvő orvoshiánytól, amit Perlai Zoltán képviselő valószínűnek tart, ha nem maradnak a rendelők a kerületnél?

-Én nem ettől tartok, hiszen úgy ítélem meg, hogy a központi irányításnak az az egyetlen előnye, ami számomra megjelenik, hogy az orvosok szolgálati helye – hasonlóan a COVID-járványhoz – a munkáltatók döntésén múlik. Nekem édesanyám annak idején baleseti sebészként úgy dolgozott, hogy kötelező időszakokat kellett eltöltenie a szakorvosi rendelőkben és a kórházban is. Területtől függ, hogy mennyire nehéz szakembert találni. Szemészből, bőrgyógyászból nálunk hiány van, nagyon nehéz találni orvost. Van, ahol javulhatna a helyzet, de ezek elméleti kérdések.

Bízik a saját lobbierejében? Mert Perlai Zoltán szkeptikus, hogy önnek ebben a kérdésben mennyi lobbiereje lesz, mennyire akar vagy lesz képes szembe menni a saját párttársaival.

-Én nem a lobbierőben bízom, hanem a józan észben. Lehetnek olyan összefüggések, amelyeket nem ismerünk, ezt a megbeszélést fogjuk lefolytatni Jenei főigazgató úrral, és elmondja mindenki az érveit. Ez nem a lobbierőn múlik, hanem az érveken és az észszerűségen. Mi, polgármesterek nagyon egyértelműen és logikusan indokoltuk, hogy miért szeretnénk a rendelőket megtartani, ez a polgármesterek általános véleménye Budapesten, amit mi képviselünk.

Olvasta már?