Karsay: Nehéz úgy dolgozni, hogy megváltoztatják a múltat

by gaalt994

Kerületünk polgármestere, Karsay Ferenc a Budafok-Kisvárda mérkőzés után telefonon adott exkluzív interjút lapunknak. 

 Fájnak-e az izmai, polgármester úr, érez bármit, hiszen nemrég oltották koronavírus ellen?

Semmilyen problémám nincs, teljesen jól vagyok, azt gondolom, hallgatni kell az egészségügyi szakemberekre, akik szerint a koronavírus-járvány leküzdésére az oltás a leghatékonyabb eszközünk.

Nem félt attól, hogy orosz vagy kínai vakcinát kap esetleg, hisz már “egymillióan az orosz vakcina ellen” nevű oldal is létezik?

A DK társoldalaként láttam hasonlót én is. Úgy vélem, egy rossz oltás van, az, amit nem adnak be. Fájdalmas ugyanakkor ez a kérdés, mert én megkíséreltem egy olyan egyezséget létrehozni, amikor az általános oltási hajlandóság érdekében aláírunk egy közös nyilatkozatot, amely nem korlátoz, nem támogat gyógyszergyárakat, nem szolgál pártkampányokat. Minden ember maga eldöntheti, akar vagy nem akar valamilyen vakcinát. A Momentum és a DK is készített egy nyilatkozatot, amely lényegében a célt illetően hasonló volt, csak kiegészítéssel látták el. Én aláírtam az övéket, ők nem az enyémet. Folyamatosan az együttműködésre és a közös munkára törekszem, de így nehéz.  Azon mondjuk meglepődtem, amit Perlai Zoltán DK-s kerületi képviselő nyilatkozottHuszonkettő.hu-nak. Az Önök videójában nem a pártjában divatos, bizonyos oltásokat politikai alapon elutasító vélemény köszönt vissza, hanem racionális gondolatok. Hisz számos dolog közrejátszhat bizonyos távolságtartásban, de a teljes, indok nélküli elutasítása a vakcináknak hiba.

Mi a helyzet a futókörrel? Ez is komoly vita tárgya volt a kerületben.

Nagyon jó híreim vannak, kettő is. A Rózsakerti-lakótelepen hamarosan elkészül a futókör, a háromötöde műanyag burkolattal. A Pannónia utca környékén pedig megépül az Arany János-lakótelepről elüldözött futókör. Azt sajnálom, hogy ott nem valósulhatott meg, de Tóth Endre Momentum-képviselő javaslatára más helyet kerestünk, mert fontosak számomra a sportolni vágyók, de természetesen figyelembe kell vennem a terület képviselőjének kezdeményezését is.

Az ellenzék bírálta Önt amiatt is, hogy nem nyitott meg a jégpálya, pedig őszre ígérték. Ezt hogy fogadta?

Az oltással ellentétben ez tényleg fájt, olyan szintű butaság. Annak természetesen örülök, hogy a jégpálya sokaknak hiányzik, ebből is látszik, hogy valós igény van rá. A nyitás elhalasztásának oka egyszerű, a kormányrendelet nem teszi lehetővé a gyerekek sportolását saját intézményükön kívül. Igazolt élsportolók ugyan mehetnének játszani, de ez a pálya elsősorban az iskolásoknak, óvodásokoknak, a lakosságnak, a hétköznapi korcsolyázni vágyóknak készült. Amíg ők nem tudják törvényesen használni, addig nincs értelme megnyitni. Jó hír viszont, hogy a pályát üzemeltető egyesület a kieső időt arra használja ki, hogy egy speciális műanyag burkolattal más sportágak számára is használhatóvá teszi a létesítményt, a jégsportok számára holtidőszakot jelentő nyári hónapokra.

 A Hosszúréti-patak árvízvédelmi gátjával kapcsolatos terveket egy fővárosi képviselő kifogásolja, emiatt nem aggódik?

Gondolom, a képviselő arra számít, hogy a kifogás majd megvédi az embereket az árvíztől. Ugyanakkor azt hiszem, ha néhol egy méterrel arrébb kell rakni a korábban rossz helyre rakott kerítést, ebből nem lesznek kezelhetetlen problémák. Emlékezzünk csak, 2010-ben a Kártya utcában nyakig érő olajos víz hömpölygött. Ilyesmi nem fordulhat elő még egyszer. De megnyugtatom az ott élőket: az önkormányzat nyitott minden olyan megoldásra, amely lehetőséget nyújt a szükséges beruházásra, s elkerülhetővé teszi egyes érintettek költséges intézkedésekre kényszerítését. A célom mindig az észszerű megegyezés.

A legfrissebb hír, hogy Ön felajánlotta a segítséget a 100 Tagú Cigányzenekar elhelyezésére, és a Heti TV-t is befogadná. 

Engem felháborít, hogy a Jobbik, a Momentum és a DK most a zenekar ellen léptek fel. A VII. kerület fontosabb nekik, mint a miénk? Fontosabb, mint a kisebbségek kultúrája? Nem is értem, mi a bajuk azzal, hogy a kerület kulturális élete jelentősen gazdagodik, ráadásul segítünk nehéz helyzetben élő művészeknek. Miért utasítják ezt el?

Tóth Endre (Momentum) képviselő úr nyilatkozott lapunknak, elmondta, hogy a levél nem a cigányzenekar elutasításáról szólt, hanem arról, hogy az ellenzéki képviselőknek további információra volt szükségük a megalapozott döntéshozatalhoz, főként mivel a levél írásakor úgy értesültek, hogy a zenekar helyzete megoldódott, mert az erzsébetvárosi önkormányzat új helyszínt ajánlott fel.

Aha, értem, nem is úgy gondolták, ahogy leírták. Következetesen változtatják a múltat. A tanulság az, hogy az igazság mindig ki fog derülni, ettől érdemes tartaniuk, nem a cigányzenekartól, vagy a zsidó tévétől. Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy a zenekar helyzete tárgyalásaink közben megoldódott. A zenekar elnökével kedden tárgyaltunk. Beszélgetésünk előtti utolsó telefonjuk előző próbatermük tulajdonosával arról szólt, hogy mikor költöznek már ki. Aztán ahogy felajánlottam, hogy befogadjuk őket, változott a helyzet, csütörtökre találtak helyiséget, de annak meg a mérete nem volt megfelelő. Ezért a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai egyelőre ideiglenesen nálunk tárolják a hangszereiket és hetente egyszer próbalehetőséget is biztosítunk nekik. Egyébként a kulturális minisztérium,  az EMMI is keres megoldásokat. Annak is tudnék örülni, ha Erzsébetváros találna a zenekarnak megfelelő elhelyezést. Tehát még nem értünk a történet végére, de egy ilyen zenekart kötelességünk segíteni. Ráadásul érdemi anyagi kihatása sincs, délelőtti próbára heti egy alkalommal tudunk helyet biztosítani. A magam részéről nagyon örülnék, ha Budafok-Tétényt választanák végleges otthonuknak, de ha nem így lesz, akkor is jó érzés, hogy segíthettünk.

Mi a helyzet a Heti TV-vel?

Nagyon szívmelengető beszélgetésünk volt a tévé tulajdonosával. Breuer Péter elmondta nekem, hogy ha a spájzból fog közvetíteni, akkor is a zsidónegyedből teszi, mert a csatorna oda kötődik, bár rendkívül nagyra tartja Budafok-Tétény segítő felajánlását. 

Az utóbbi időben Önnek egyre több együttműködésre vonatkozó kezdeményezése van. Ennek nem kellene természetesnek lennie?

Dehogynem,  Budafok-Tétényben nagy hagyománya van ennek. Ugyanakkor sok új politikai formációt elvakít a düh, és nem csak felkészületlenül, de indulatból is politizálnak. Nehezen értik meg, hogy a kerületben a demokratikus többség nem a jobboldal többsége, hanem a dolgozni akarók egysége. Ez a hozzáállás meghatározza a pozitív jövőt. Szeretném, ha a kerületért való közös munkát, az együttműködésre való hajlandóságot egy új politikai erő sem borítaná fel. Missziónak tartom azt, hogy megmutassam a fiatal párt, a Momentum képviselőinek, hogy működik a közös értékrenden alapuló helyi közélet, ahol fontos a felkészültség, a kerület szeretete, a hely- és emberismeret is. Keressük meg azokat a pontokat, amiben egyetértünk, ezekért dolgozzunk közösen, és csak arról vitatkozzunk, amiben nem találunk kompromisszum lehetőséget! Véleményem szerint ez az önkormányzati munka lényege.

Győzött a Budafok a Kisvárda ellen, elégedett?

Természetesen, szurkolok mindig, ezeket a meccseket kell megnyerni. Bár az önkormányzat nem tud finanszírozni egy első osztályú csapatot, de attól még büszkék vagyunk a fiúkra. Ez is példa a sikeres egymás mellett élésre. Lehet, hogy kéthetente egyszer nehezebb közlekedni a pálya környékén, de bőven kárpótol minket a dicsőség, hiszen sokan szeretik a csapatot. Kellenek kompromisszumok, közös örömök, nem szabad tolerancia nélkül, vagdalkozva politizálni, élni. 

Olvasta már?