Íme a Momentum álláspontja a 100 Tagú Cigányzenekar ügyében

by gaalt994

Mint ismert, a nagymúltú és világhírű 100 Tagú Cigányzenekarnak a VII. kerületi önkormányzat döntésének értelmében el kellett hagynia az általa több mint egy évtizede használt Wesselényi utcai ingatlant. A hír hallatán Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) egyből jelezte az együttesnek, hogy szükség esetén a XXII. kerület befogadja őket. Beke Farkas Nándor, a zenekar elnöke személyesen egyeztetett a polgármesterrel, majd közös sajtótájékoztatón be is jelentették, hogy átmenetileg a kerület „szállásolja el” a zenekart, a hangszerpark tárolását a Klauzál Gábor Művelődési Központban oldják meg.

A történtekkel híradójában a Hír TV is foglalkozott, ahol Karsay Ferenc felolvasott egy részletet abból a levélből, amelyben hét ellenzéki képviselő fogalmazta meg a polgármester segítségnyújtási szándékáról alkotott véleményét. Az idézett rész tartalma, hogy a levél aláírói nem tartják előremutatónak, hogy a kerület más önkormányzatok belügyeibe beavatkozzon. Karsay a Hír TV stábjának úgy fogalmazott, hogy ezt erőltetett érvnek tartja.

A szóban forgó levelet a DK helyi frakcióvezetője, Perlai Zoltán írta, az abban foglaltakat pedig rajta kívül dr. Somos Iván, Kovács István (mindannyian Demokratikus Koalíció), dr. Staudt Máté (Jobbik), Kóber György (Közösség Dél-Budáért Egyesület), valamint Kerekes Gábor és Tóth Endre (egyaránt Momentum Mozgalom) támogatta, akik közül utóbbi politikus szintén nyilatkozott a Hír TV-nek.

Utolsó mondatában a képviselő azt mondja, a kerület adott esetben örömmel fogadja a zenekart. Mivel azonban ő is támogatta a szóban forgó levelet, lapunk megkereste Tóth Endrét, hogy mondja el bővebben ezzel kapcsolatos véleményét.

A politikus megkeresésünkre azt mondta: „a levél nem a cigányzenekar elutasításáról szól, hanem arról, hogy az ellenzéki képviselőknek további információra van szüksége a megalapozott döntéshozatalhoz, főként mivel a levél írásakor [február 23 – a szerk.] úgy értesültünk, hogy a zenekar helyzete megoldódott az erzsébetvárosi önkormányzat új helyszín felajánlását követően.”

Az már a levél megírása után derült ki, hogy a VII. kerület által felajánlott új helyszín méretéből adódóan nem megfelelő egy ekkora zenekar tevékenységének befogadásához. A Momentum képviselője ennek kapcsán a VII. kerületi önkormányzat álláspontjára utalt, miszerint a felajánlott új próbaterem a korábbiakkal megegyező paraméterekkel rendelkezik és alkalmas a cigányzenekar befogadására.

Tóth Endre elküldte szerkesztőségünknek az ellenzéki képviselők teljes levelét is. „A képviselő-testület tagjai között az elmúlt hetekben megkezdett és körvonalazódni látszó kerületi együttműködés keretei alapján ráadásul elvárható lett volna, hogy a két kulturális szervezet megkeresését és annak a kormánypárti médiákon keresztül történő nyilvánosságra hozatalát megelőzze a képviselők állásfoglalásának kikérése. Ennek hiányában polgármester úr kezdeményezése – minden jó szándék feltételezése mellett is – egy olyan egyéni akciónak minősül, amely automatikusan feltételezi a teljes képviselő-testületi konszenzust ezen egyoldalú lépés mögött” – áll a levélben.

A hét ellenzéki képviselő azt nehezményezi, hogy Karsay ugyan értesítette őket a 100 Tagú Cigányzenekarral történő kapcsolatfelvételről, ugyanakkor állításuk szerint annak tartalmáról nem informálta a testületet.

„Levelében jelezte ugyan a – részünkről elhamarkodottnak tekintett – kapcsolatfelvételt, de annak tartalmáról tájékoztatást nem adott. Ezen hiány feloldására – amennyiben további, részletes tárgyalásokat kíván folytatni a körzeti közösségi televízió kerületi elhelyezéséről – javasoljuk, hogy első körben a képviselő-testület tagjait (és nem a frakcióvezetőket) tisztelje meg azzal, hogy ismerteti elképzeléseit a felajánlással kapcsolatban. Támogatjuk, hogy egyedül nem kíván döntést hozni az ügyben, de a levelek kiküldése helyett inkább széleskörű személyes egyeztetést kezdeményezünk, melynek megszervezése jelen veszélyhelyzet alatt is egyszerűen és gyorsan megoldható” – írják.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Karsaynak jelenleg nincs erre vonatkozó kötelezettsége, mivel a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt érvényben lévő rendkívüli jogrend alapján a képviselő-testület és a bizottságok hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármester hozza meg. Ezzel kapcsolatban Tóth úgy vélekedik, hogy bár a polgármesternek valóban nem kötelessége bevonni az ellenzéket a döntésbe, „ha már támogatást kér az ügyben, illene minden információval ellátnia azokat, akiktől állásfoglalást vár”.

A képviselők korábbi álláspontját tükröző levélben úgy fogalmaztak: „Ameddig a felajánlott támogatás befogadása, – Budafok-Tétény 2021. évi elfogadott költségvetésének jelenlegi állapotában – annak módja, mértéke, időtartama részleteiben nem tisztázott, addig álláspontunk szerint a képviselő-testület tagjainak véleménye nem alakítható ki, ezzel kapcsolatban érdemi döntés nem készíthető elő.”

Megkérdeztük az ügyben Molnár Gyulát (Magyar Szocialista Párt), a kerület országgyűlési képviselőjét is.

„A Törleynek és a Budafoki Dohnányi Zenekarnak köszönhetően már eddig is volt okunk a büszkeségre, legyen szó igazi hungarikumokról, a magyar kultúráról – most a 100 Tagú Cigányzenekar személyében a XXII. kerület újabb fantasztikus világhírű kulturális értékkel gyarapszik! Beke-Farkas Nándort, a zenekar elnökét beszélgetésünk során biztosítottam arról: amiben csak tudom, segítem munkájukat, segítek abban, hogy elhelyezésük ügye végleges megoldást nyerjen!” – írta erről szóló Facebook-posztjában a politikus.

Időközben a 100 Tagú Cigányzenekar köszönettel elfogadta a kerület felajánlását, így a hangszerek tárolása mellett próbáik során is igénybe veszik majd a művelődési házat. Ezzel együtt az ügy továbbra sem tekinthető lezártnak, az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós ma reggeli Facebook-posztjában jelezte, hogy az EMMI is foglalkozik a zenekar sorsával.

„Úgy rendelkeztem, hogy az EMMI segítsen alkalmas ingatlant keresni a zenekar számára. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár így most azon dolgozik, hogy a nemzeti örökségünk szerves részét képező, a hagyományokat nemzedékről nemzedékre átadó cigányzenészek világhírű együttesének a jövője biztosítva legyen” – írta a miniszter.

Olvasta már?