Késik a járata? Így érdemes készülni a váratlan helyzetre!

by nora.farmosi

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a fapados járatokat érintő, megszaporodott járatkésésekről beszélt az ATV adásában.

Több, mint 30 órás várakozás után indulhattak el egy Wizzair gép utasai Budapestről Szicíliába. Ez az utóbbi hetekben nem kirívó eset, egyre több fapados járat indul hosszabb-rövidebb késésekkel, de olyan is előfordult, hogy törölték a járatot, az utasok pedig a repülőtéren szembesültek vele, hogy nem lesz utazás.

Az érintettek több esetben is arról számoltak be, hogy nem kaptak részletes tájékoztatást. Csak egy néhány eurós kupont kaptak, amit azonban éjszaka nem tudtak felhasználni. A szakértő szerint érdemes több szabadnappal számolni, mint amennyit az utazás érint, az esetleges késések miatt, hogy felkészüljünk a kellemetlen meglepetésekre is.

“Ezek a késések akár hosszú ideig is tarthatnak, ezért azt javaslom, hogy hazafelé ne tervezzenek a következő napra semmiképpen sem lényeges programot. Az odaútnál és a hazaútnál is érdemes úgy számolni, hogy nem biztos, hogy a járat pontosan, időben meg is érkezik. Ha ezzel számolunk, akkor azért olyan nagy gond nem lehet” – mondta a turisztikai szakújságíró.

A Wizzair 07. 28-i közleményében a légi irányítási rendszereik fejlesztésére szólította fel az európai államokat, állításuk szerint ugyanis az időjárás megnehezítette a légiforgalmi irányító hatóságok és az Eurocontrol számára a légi forgalom kezelését, ami jelentős késésekhez és járattörlésekhez vezetett Európa-szerte.

A szicíliai járat átütemezéséről azt írta a légitársaság, hogy a járatot a légi irányítás kapacitáshiánya miatt ütemezték át, időközben pedig a személyzet jogszabályba foglalt munkaideje lejárt, ezért tették másnap éjszakára a járatot. A földi kiszolgáló cég segített az utasoknak szállást foglalni az éjszakára és a légitársaság minden utasának megtéríti a felmerülő szállásköltséget.

Olvasta már?