Készül a zajtérkép, Budafok-Tétény panaszt tehet a repülőgépek miatt

by gaalt994

Újabb fejlemény a sokat emlegetett Budaörsi Repülőtér ügyében.

A Budaörsi Repülőteret nem sok budafok-tétényinek kell bemutatni, a reptér által okozott zajszennyezésről valószínűleg az is hallott már, aki közvetlenül nem érintettje a problémának. A kérdés már többször is megoldódni látszott, Karsay Ferenc polgármester ugyanis a körzet országgyűlési képviselője, Molnár Gyula (DK) és a Budafok-Tétényben élő Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségét is igénybe vette a lobbizásban.

A legutóbbi megegyezés szerinti iskolakör-módosítás ellenére azonban egyes XXII. kerületi részek, például Erdődűlő zajszennyezése nem csökkent. Ugyanúgy, ahogy a környékbeli lakosság felháborodása sem, ők Molnár Gyula kezdeményezésére molinókon üzentek az új szabályokat szerintük be nem tartó pilótáknak, és a reptér vezetőségének.

Karsay Ferenc polgármester korábban felháborítónak nevezte, hogy a reptér és/vagy a pilóták nem tartják be az új szabályokat, és jelezte, hogy „elmegy a falig” az ügyben.

A korábban ígért zajmérések egy részét már el is végezték, míg néhány folyamatban van. Karsay online fogadóórája során hét helyszínt említett, köztük egy óvodát, ezeken a pontokon lakossági kérésre végezték el a méréseket. Ezek alapján zajtérkép is készült, az adatok kiértékelése pedig a polgármester szerint biztosítja majd a hátteret az illetékes légügyi hatóságoknál való panasztételhez.

Karsay emellett szorgalmazza, hogy Budafok-Tétényen kívül a többi érintett település, illetve azok illetékes képviselője is vegyen részt a lobbitevékenységben, az érintett lakosoknak pedig azt javasolja, hogy minél többen jelezzék a problémát az erre való hivatalos e-mail címen: aviation.risk@itm.gov.hu.

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?