Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség a 14 milliós budafok-tétényi aranylopás elkövetőire

by gaalt994

A felbujtó, a tettes és a bűnsegéd is a rácsok mögé kerülhet.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy háromtagú társasággal szemben, akik 2022 márciusában aranygranulátumot tulajdonítottak el egy XXII. kerületi telephelyről, majd azt az egyikük később – kihasználva ilyen irányú ismereteit – aranytömbökké olvasztotta – írja a Blikk.

A vádirat szerint az egyik vádlott, egy 45 éves férfi üzleti kapcsolatban állt egy ékszerkészítő cég vezetőjével, és az ismeretségből adódóan helyismerettel rendelkezett a cég budafok-tétényi telephelyén, és tisztában volt az arany finomításának kémiai folyamataival is.

Az illető ekkor tervezhette el, hogy arangranulátumokat lop a telephelyről, ebbe pedig beavatta 43 éves ismerősét is, akit egyúttal azzal bízott meg, hogy szerezzen további segítséget. Az illető egy 26 éves volt munkatársát kereste meg, akinek a közreműködésért anyagi ellenszolgáltatást ígért, majd vele együtt 2022. március 9-én hajnalban a XXII. kerületi telephelyhez ment.

A két férfi betörte az egyik emeleti ablakot, majd egyikük behatolt a telephelyre, ahonnan egy 25 literes üveg palackban tárolt, salétromsavba áztatott aranygranulátumot loptak el. A meglovasított nemesfém több mint 1 kilogramm tömegű, értéke pedig a 14 millió forintot is meghaladja.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A lopott aranygranulátumot átadták az ötletgazdának, aki kémiai jártasságát felhasználva aranytömbbé olvasztotta azt.

Aranytömböt olvasztottak a tolvajok

Aranytömbökké olvasztották a lopott arany granulátumot a tolvajok, akikkel szemben a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség emelt vádat. A vádirat szerint egy negyvenes éveiben járó férfi két másikat bízott meg azzal, hogy ékszerkészítő ismerősének telephelyéről aranygranulátumot lopjanak el. A férfi ismerte az arany finomításának kémiai folyamatát, a savba áztatott arany granulátumot egy budapesti telephelyen olvasztótégelyben felolvasztotta és két aranytömböt öntött belőle. Az ellopott arany értéke 14 millió forint volt. A ügyészség börtönbüntetést indítványoz ellenük. A felvételen az olvasztás és az arany formába öntése látható.

Közzétette: Magyarország Ügyészsége – 2023. január 26., csütörtök

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a 45 éves férfit mint felbujtót, a 43 évest mint tettest, a 26 éves illetőt pedig mint bűnsegéd vádolja jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével. Az ügyészség mindhármuk esetében végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz.

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?