Lugosi Dániel Alival adott telt házas koncertet a BDZ Kamaraműhely a Klauzál Házban

by nora.farmosi

A nemrég alakult formáció a Budafoki Hangversenyestek programsorozat keretében adott telt házas koncertet a közösségi ház színháztermében.

A koncert első felében a barokk zene legkiválóbb mestereinek a karácsonyhoz, illetve a téli hangulathoz köthető műveiből hangzott el egy összeállítás. A második részben a karácsonyi hangulathoz sokszor jól illeszkedő jazz, illetve a 20. századi zene került terítékre – Gershwin, Kovács Béla, Ligeti és Rosenblatt művei.

Az est vendégművésze a 2014-es Virtuózok abszolút győztese, az országosan ismert, Benkó-díjas klarinétművész, Lugosi Dániel Ali volt. Ő Debussy Első rapszódiájának különleges hangszerelésű változatát, illetve Donato Lovreglio Traviata fantázia című rendkívül virtuóz parafrázisát adta elő.

A hangveresen előtt röviden beszélgettünk az együttes művészeti vezetőjével, Szüts Aporral. Ő tavaly csatlakozott a BDZ-hez, zongoristaként és zeneszerzőként.

A karácsonyi koncert már hagyomány a Klauzál Házban?

Igen, de a BDZ Kamaraműhely egy új formáció, így velünk kapcsolatban erről még nehéz beszélni. Természetesen, szeretnénk ebből hagyományt teremteni. Most egy olyan koncertet állítottunk össze, melyben a karácsony szelleme jelenik, meg nem csak szó szerint, hanem bizonyos emocionális vagy asszociációs jelleggel.

A BDZ Kamaraműhely kikből áll össze?

A BDZ zenészeiből összejött kamaraegyüttes, amely tulajdonképpen a kamarazenei élményt vegyíti kicsit a zenekari hangzással. A kamaraegyüttesünkben én zongorázom, van 7 vonóshangszer – 4 hegedű, egy brácsa, egy cselló és egy bőgő. Ezen kívül van fuvola, klarinét, fagott és kürt a hangszereink között, így áll össze a 12 tagú csapatunk.

Mit lehet tudni a mai koncert programjáról?

A koncert első felében a barokk művek közt lesz egy Corelli concerto, a Vivaldi Tél-nek két tétele, illetve Bach karácsonyi oratóriuma.

Ez a mostani az első fellépésük?

Nem, Sárospatakon a Zempléni fesztiválon debütáltunk és a Zeneakadémián volt még koncertünk. A következő fellépésünk a Magyar Zene Házában lesz április 13-án. Ez a 100 éves a Kék rapszódia című koncertünk, ahol Gershwin munkásságát elevenítjük fel a Kék rapszódia vonatkozásában.

Olvasta már?