Május első vasárnapja az édesanyáké: innen ered az anyák napja hagyománya

by nora.farmosi

2024-ben az anyák napját május 5-én tartjuk. Ezen a napon gyerekek és felnőttek virágcsokorral ajándékozzák meg az anyukákat, meghálálva az önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, melyet minden országban más és más napokon ünnepelnek.

Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, majd Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák, és hogy az ünnepet május második vasárnapján tartsák, elhunyt édesanyja emlékére.

Magyarországon első alkalommal 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg az anyák napját. 1928-ban miniszteri rendelet alapján a hivatalos iskolai ünnepélyek közé tették az anyák napját. Mozgó ünnepünk, melyet a május hónap első vasárnapján tartunk. A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik, többnyire a hónap második vasárnapján. Akadnak viszont olyan országok, ahol az év vége felé tartják, mint például Argentínában, ahol október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.

Olvasta már?