Már 2021 nyarára felújíthatják a Kossuth Lajos utcát

by gaalt994

A Fővárosi Önkormányzat által megbízott kivitelező a tervezést már elkezdte, a munkálatokat tavasszal szeretnék elkezdeni.

A héten már közöltünk egy cikket a XXII. kerületi útépítésekről, amelyben Németh Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy az 5 évesre tervezett munkának már több mint 70%-a készen van. A 14 kilométernyi tervezett útszakaszból több, mint 10 kilométer már elkészült, amivel Budafok-Tétény a leggyorsabban, és a legtöbb utat építő kerület a fővárosban. A Budapesti Útépítési Program keretében megvalósult beruházásokat kormánytámogatásokból, illetve kerületi önrészből fedezték.

A kerületi utak szempontjából szintén fontos, hogy egyes, már meglévő útszakaszok felújítására pedig a Főváros ígért segítséget Budafok-Téténynek, így a kerületben összességében még több fejlesztés valósulhat meg. Karácsony Gergely főpolgármester még az önkormányzati kampány során tett ígéretet a kerület egyik legforgalmasabb útvonala, a Kossuth Lajos utca felújítására.

Emiatt nyáron nagy port kavart az a hír, hogy Karácsony első körben a kevésbé forgalmas, a kerület határában található Kővirág sor felújítását tervezi. Karsay Ferenc (FIDESZ-KDNP) emiatt levélben fordult Havasi Gábor (Momentum) fővárosi képviselőhöz, valamint Tóth Endre (Momentum) és Kerekes Gábor (Momentum) kerületi képviselőkhöz a Kossuth Lajos utca felújítása kapcsán. Mivel a döntéseket az ő pártjukhoz tartozók hozzák a budapesti közgyűlésben, arra kérte őket, hogy segítsenek a kerületi emberek egyik legalapvetőbb problémájának megoldásában.

Úgy látszik, a közös lobbi célt is ért, mivel nemrég bejelentették, hogy a főpolgármester elfogadta azt a közgyűlési előterjesztést, amely szerint Budapest Főváros Önkormányzata 2021-ben felújítja a Kossuth Lajos utcát. A döntés előkészítéséről és hátteréről Havasi Gábort kérdeztük.

A Momentum budafok-tétényi elnöke úgy fogalmazott: „Karácsony Gergelyt nem kellett meggyőzni a Kossuth Lajos utca felújításának szükségességéről, hiszen egyrészt az közös kampányígéretünk volt, másrészt ebben a főpolgármester, a kerület vezetése, a kerületi ellenzék és én is egyetértettünk.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon a kerületben élők és közlekedők mikor élvezhetik majd a munka gyümölcsét, ezért a beruházás részleteiről, ütemtervéről is érdeklődtünk. Havasi az erről szóló kérdéseinket a kivitelező Budapest Közút Zrt.-hez továbbította, akik az alábbi választ küldték:

“A beruházás jelenleg még tervezési szakaszban van, ezért csak az alábbi, alapvető információkról tudunk beszámolni:

A XXII. kerület Kossuth Lajos utca felújítását Társaságunk fogja in-house elvégezni a Fővárosi Önkormányzat megbízásából. A felújítás előkészítését megkezdtük, tervezetten 2021 márciusában kezdődhet a felújítás, és kb. 2 hónap a kivitelezési idő. Jelenleg zajlik még a tervezés, a felújítás pontos tartalma ezért még nem ismert. A szakmai irányelveket követve, burkolattechnológiai szakvélemény alapján fogunk dönteni az útrétegek felújításának szükségességéről.”

Láthatóan még mindig vannak kérdőjelek az ügyben, azonban ha sikerül ezt az ütemtervet tartani, a Kossuth Lajos utca felújítása már 2021 nyarára elkészülhet. Tekintve, hogy Budafok-Tétényre kulcsszerep hárul a fővárosi és az agglomerációs közlekedés megreformálásában, ez a beruházás akár a rajtpisztoly eldördülését is jelentheti egy olyan futóversenyen, amelyen minden induló csak nyerhet.

Olvasta már?