Még kaphatók jegyek a Budafoki hangversenyesték évadzáró koncertjére

by bcsenge

Még kaphatók jegyek a Budafoki hangversenyesték 2023-2024-es évadjának utolsó koncertjére, melyen a BDZ-t hallhatjuk, amint csodás dallamok csendülnek fel az éjszakában.

Borodin Igor herceg című operájának nyitányával indul a Budafoki hangversenyesték 2023-24-es évadjának utolsó koncertje. Az operát Borodin majdnem húsz évig írta, váratlan halála akadályozta meg az opera befejezésében. Barátai, Rimszkij-Korszakov és Glazunov szerkesztette meg és egészített ki az operát, melyet végül 1890-ben mutattak be Szentpéterváron. Az opera nyitányát a Budafoki Dohnányi Zenekar adja elő – olvasható honlapjukon.

Az est második részében Smetana sokak által ismert és nagyon kedvelt Moldvája hangzik el. A Moldva a leggyakrabban hallható részlete a teljes kompozíciónak, mely a Moldva folyó útját festi le a forrástól a cseh fővárosig, miközben különböző, a folyó partján zajló eseményeknek lehetünk részesei: egy erdei vadászatnak, egy vidéki lakodalomnak és a tündérek táncának a holdfényben.

A koncertet záró mű a zenekar névadójának, Dohnányi Ernőnek egy pantomimjátékhoz írott műve. A Pierette fátylai Arthur Schnitzler azonos című műve alapján készült, mely egy szerelmi háromszög drámai kimenetelű történetét meséli el a nászéjszakáról a szeretőhöz szökött menyasszonnyal, méregpohár felhajtásával, halott szerető kísértetével, és végül a történtek és veszteségek miatt megőrülő menyasszonnyal. A mű bemutatója 1910-ben volt Drezdában, majd ugyanebben az évben Budapesten az Operában. A mai estén a Pierette fátylai szvit változatával búcsúzik az évad végén a Budafoki Dohnányi Zenekar, melynek élén Török Levente vezényel.

Jegyek itt kaphatók!

Helyszín: Klauzál Ház – 1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.

Időpont: 04.26., 19:00

Olvasta már?