Meglepetéseket tartogat a Budatétényi Polgári Kör

by nora.farmosi

Tóth Melinda, a civil szervezet elnöke beszámolt az első 3 hónapról, és a jövőt illető tervekről is beszélt.

Öt éve vezeti a Budatétényi Polgári Kör Közhasznú Egyesületet (BPK) Tóth Melinda. A budatétényieket összefogó civil szervezet tavaly az azt megelőző évben elmaradt programját is megtartotta a szokásos rendezvényei – koncertek, kiállítások, megemlékezések – mellett, ez az év pedig több meglepetést is tartogat. Az egyesület elnökével a 2023-as év újdonságairól a budafokteteny.hu készített interjút.

– Mi történt az első három hónapban? 

– Idén januárban is megemlékeztünk a Szent István király-plébániatemplomban a doni áttörésről, márciusban pedig „Isteni Sandrim!” címmel a Petőfi Sándorról kialakult kép változásait bemutató, rendhagyó magyarórát tartott a Vojnovich–Huszár Villában Sudár Annamária a Petőfi-emlékév kapcsán.

– Milyen különleges programokkal készül az egyesület a továbbiakban?

– Egyik új programunk a tagtoborzó est, amelyet azzal a céllal rendezünk meg április 15-én 17 órától a Szent Imre Otthonban, hogy civil szervezetünk lelkes tagokkal bővüljön. A BPK 1995-ben alakult, többnyire középkorú emberek részvételével, ezért szükségesnek tartjuk a tagság bővítését, a civil szervezet megerősítését. Szeretnénk, ha minél többen magunkénak éreznénk Budatétényt, és közösen dolgoznánk helyi értékeinkért. A programon bemutatjuk a BPK eddigi tevékenységét, és ismertetjük a terveinket. Ezt közös borkóstoló és néhány finom falat követi, de táncra is lehetőség nyílik a Fehér Mandolin zenekar jóvoltából. Ingyenes rendezvényünkre a polgarikor.budateteny@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni április 6-ig. Az áprilisi Pincejárathoz kapcsolódóan már hétvégétől látható a Magdolna Udvarban a Pokorny Endre repülőtiszt életútját bemutató kamarakiállításunk, amelynek hivatalos megnyitójára április 21-én kerül sor. A kiállítás egyben a 47. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál egyik eseménye is. A budatétényi Pokorny Endre a polgári kör egyik alapító tagja volt. Rá emlékezve néhány éve az édesapja nevét viselő Pokorny József Sporttelep bejáratánál emléktáblát helyeztek el, és vitéz Pokorny Endre sportösztöndíjat alapítottak.

– Más érdekesség is várható? 

– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nyílt napjához csatlakozva, Márk Gergely születésének 100. évfordulója alkalmából helytörténeti sétát szervezünk Magyarország legnagyobb rózsagénbankjába, a Budatétényi Rózsakertbe, ahol a rózsanemesítőnek köszönhetően a 2,5 hektárnyi területen ma már kilencezer tő rózsa pompázik késő tavasszal. A Szent Mihály-napok programjaiban is lesznek újdonságok, mert a gyerekek labdarúgókupája kiegészül a felnőttcsapatok vetélkedésével, amelyet szeptember 9-én rendezünk meg.

Olvasta már?