Megnéztük a Barlanglakások a 22. kerületben finisszázsát

by nora.farmosi

A múlt szeretete – Barlanglakások a 22. kerületben című kiállítás megnyitóján mi is ott voltunk, decemberben itt írtunk erről. Azóta két hónap telt el, és befejeződött a kiállítás.

A finisszázs szó sokaknak idegen lehet, a francia eredetű kifejezés a kiállítás végét/lebontását jelenti, jelen értelmezésben egy kiállítászáró rendezvény. Az érdeklődés nem volt akkora, mint a megnyitón, ez érthető is, ám a záró rendezvény fénye nem volt kisebb a megnyitóénál.

Gyönki Viktóriával beszélgettünk a kiállításról, illetve a soron következő kiállításról is.

Hogyan értékelné a kiállítást így két hónap után?

Volt egy nagyon jó tárlatvezetésünk Garbóci Lászlóval, amin látszódott a megjelentek számából, hogy tényleg nagy az érdeklődés a barlanglakásokra és a Mészáros László Kör munkásságára. Vegyesen voltak itt művészek és látogatók. Remélem, hogy most, hogy már lassan a nyitására készülünk a barlanglakás emlékkiállításnak, ez is egy kicsit odairányítja majd a figyelmet.

Mit kell tudni erről az emlékkiállításról?

A Mészáros László Kör tart különböző nyári táborokat, és ha jól emlékszem, 2-3 éve is megfogalmazódott bennük, hogy a barlanglakásokat válasszák témának, hiszen itt a kerületben élő művészekről van szó. Több évtizedre visszamenőleg tudják, hogy hol voltak barlanglakások, és ezek alapján az emlékek és fényképfelvételek alapján készítették el a munkáikat. Amikor én ezt láttam, akkor felmerült annak a lehetősége, hogy majd valamikor a Magdolna Udvarban a Mészáros László Kör kiállíthassa ezeket az alkotásokat, és most jutottunk el ide.

Miért döntöttek úgy, hogy legyen finisszázsa is a kiállításnak?

Az ARTÉR-től koppintottunk, mivel ők is tartottak már finisszázst. Volt egy ehhez hasonló rendezvényünk tavaly nyáron, ahol a művészek arról beszéltek, hogy hogyan készítették el az adott művet. Akkor arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, hogy ha ezt most is meg tudnánk valósítani. Hagyományteremtő céllal jött létre a finisszázs, reméljük, hogy lesz még ilyen.

Milyen új kiállítást szerveznek most?

Egy helytörténeti kiállítással készülünk, amihez még tavaly kezdtünk el gyűjteni I. világháborús témakörben. Lakossági felhívást tettünk közzé, hogy kiderítsük, mi lappanghat még a kerületben, amit még esetleg avatott helytörténészek sem láttak. Egy kicsit tartottam attól, hogy milyen anyagot tudunk majd bemutatni az új évben, de rákapcsolt mindenki, és egy komoly anyag állt össze. Pont ma tekintettük át a Történeti Intézet egyik munkatársával, Gondos Lászlóval, aki megnyitja majd a kiállítást. Ő is megerősítette, hogy ez egy nagyon jó kis anyag, amit majd be fogunk tudni mutatni jövő héten pénteken.

Olvasta már?