Mi is ott voltunk a Terv utcában épülő bölcsőde bejárásán

by talastunde

Szeptember 23-án Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő a Terv utcában épülő bölcsőde bejárásán vettek részt, ahol a kivitelező és tervező cégek vezetői mutatták be a leendő, több mint 1000 négyzetméteres, 72 férőhelyes bölcsőde készülő épületét. 

„Nagy benyomást tett rám, hogy most már nem csak téglafalakat, szerkezeteket láttam, hanem fel lehet ismerni a helyiségeket. Ez a bejárás lényege. Egyre büszkébb vagyok, mert nagyon komoly dolgot hozunk létre, köszönhetően a magyar kormány támogatásának. Ezt a fantasztikus épületet csupán önerőből nem tudtuk volna létrehozni. Köszönet illeti Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, aki nagyon sokat lobbizott azért, hogy a lehető legnagyobb támogatást kapjuk meg, de ugyanúgy köszönet jár a tervezőnek, aki egy 21. századvégi épületet tervezett meg”- mondta a kerület polgármestere. 

Az óvodát a passzívházhoz közeli technológiával építik, zöldbarát intézmény, amely megújuló energia felhasználásával működik majd. Karsay Ferenc a bejárás során dicsérte a kivitelező logisztikai ügyességét, mert ebben a nehéz pandémiás helyzetben minden építőanyag az adott építés fázisában rendelkezésre állt, ami az építőipar elszabadult árai miatt óriási kihívást jelentett. Az 1,2 milliárd Ft-ba kerülő intézmény komoly beruházásnak számít, ami a kerület összköltségvetéséhez képest is jelentős összeg, ami csak saját forrásból, kormányzati segítség nélkül nem jöhetett volna létre – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

„Olyan épületnek örülhet majd az egész kerület, amiből még országszerte sincs sok. Ezt a bölcsődét úgy tervezte a kivitelező, hogy kevés ráfordítással bármikor óvodává is alakítható.  A 72 férőhelyes bölcsőde 3 épületből áll, egy csoportszobában kényelmesen 12 gyermek tartózkodik majd. Saját elszeparált udvarrészek vannak az épületek között.  Az utcafronton lévő játszótér a környéken lakó családok számára köztéri játszótérként is fog funkcionálni. Nagyszerűen ki van találva az egész épület. Titkon abban reménykedem, hogy a Budafoki Szomszédok Piacához hasonlóan, ez is mindenféle építészeti, kivitelezői, beruházói díjat is elnyerhet majd” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

„Apaként nagy öröm számomra, hogy bölcsőde épül Budafok-Tétényben”- mondta a kerület országgyűlési képviselője, Németh Zsolt, aki külön kiemelte, hogy a kormányzat több százmillió forinttal veszi ki a részét a beruházás során. „Szerkezetkész állapotban van jelenleg a bölcsőde épülete. Mindig megelégedettséggel tölt el, amikor a gyermekek számára épül egy intézmény, annak is lehet örülni, hogy egy nagyon korszerű épület születik, amely gyakorlatilag nulla energiát használ fel. Amikor a környezeti tudatosságon ilyen nagy a hangsúly, mint napjainkban, akkor nem lehet ezt eléggé értékelni. A XXII. kerületnek komoly az elkötelezettsége a megújuló energiák felhasználásában, és a környezetbarát életmód fejlesztésében, népszerűsítésében.”

Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella, az Egységesített Bölcsőde intézményvezetője portálunknak elmondta, hogy 2019-ben kezdődött el a bölcsőde terveinek kidolgozása, addigra derült ki, hogy nagyon nagy az igény a bölcsődei férőhelyek növelése iránt a kerületben. Folyamatosan részt vettek a tervezési fázisban, elmondták azokat a szakmai igényeiket, amelyek egy modern bölcsőde, óvoda építéséhez szükségesek. Építészeti megoldásokban nagyon egyedi, zöld tetős, hőszivattyús hűtési- fűtési rendszerű beruházás fog megvalósulni, ahol a szakmai, pedagógiai programban is meg fog jelenni a környezettudatosság. Az intézményvezető elárulta, hogy Zöldike tagbölcsőde lesz az intézmény neve, ahol Fecske, Cinege, Csicsörke nevű csoportokban a gyerekeket a madarak, az állatok, és a növények szeretetére nevelik majd.

Olvasta már?