Miért kék-fehér a zebra?

by nora.farmosi

Az önkormányzattól megtudtuk, hogy szokványos-e a kék-fehér felfestés a gyalogátkelőhelyeknél.

Egy korábbi cikkünk nyomán több olvasónk is jelezte, hogy furcsának találják a kék alapon fehér útburkolati felfestést a gyalogátkelőhelyeknél. Az önkormányzattól is megkérdeztük, hogy ez szokványos-e, és ezt a választ kaptuk:

“A kék alapra festett zebra a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat saját finanszírozása. A jogszabályok és a KRESZ nem korlátozzák, vagy határozzák meg a sötét alapfestések színét. Az alapszín általában piros, de ez szabadon választható” – írták levelükben.

Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy egy gyalogátkelőhely létesítése együtt jár a közvilágítás, akadálymentesítés, biztosításával, esetenként esővíz elvezető árok feletti híd építésével, vakokat és gyengénlátókat segítő útburkolat, táblák elhelyezésével, esetleg közlekedési lámpák kihelyezésével, így sokáig elhúzódhatnak a munkálatok, aminek költségei magasra rúghatnak. Ezt az önkormányzat a főváros helyett fizeti ki a saját költségvetéséből.

Ahogy korábban is írtuk, a kerületi önkormányzat több lekopott gyalogáthelyet újított fel a főváros helyett és június 14-én elkezdődött egy új zebra építése is a Demjén István Református Gimnázium előtt, amely a Részvételi Költségvetés keretében valósul meg. A projekt a Közösségre Kapcsolva – Részvételi Költségvetés negyedik évadának győztes ötlete. Az iskolába járó gyermekek szülei álmodták és szavazták meg a megvalósulását. Várhatóan 2024. július 12-ig fejeződnek be a munkálatok.

Olvasta már?