“VIZUÁLIS TURKÁLÓ”, avagy egy boldog keramikusművész kiállítása a Magdolna Udvarban

by lantai.oliver

Június 20-án nyitották meg Schéffer Anna keramikusművész önálló kiállítását a Magdolna Udvar Művészeti Galériában. A kiállítás anyagát maga a művész mutatta be, és a tárlatnak a Vizuális Turkáló címet adta.

A megnyitó elején Filotás Viktória, az idén 30 éves Artér Művészeti Egyesület elnöke köszöntötte Schéffer Anna keramikusművészt és családját, Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármestert, a megjelent vendégeket és a Magdolna Udvar kollégáit.

Dankóné Hegedűs Jolán, Schéffer Anna és Filotás Viktória – fotó: Huszonketto.hu

Dankóné Hegedűs Jolán köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy Schéffer Anna 2005 óta a kerületünkben működő Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör kerámia szekciójának szakmai vezetője. Meggyőződésének adott hangot, hogy a művésznőnek köszönhetően ez a terület kiváló kezekben van, hiszen „lelkiismeretesen és odaadóan vezeti azt, elősegítve ezzel a kerületi amatőr és professzionális művészek szakmai fejlődését.”

Alpolgármester asszony méltatta a művésznő életpályáját, és kiemelte, hogy alkotásai országszerte több közgyűjteményben, illetve köztéri munkái több településen, például középületek homlokzatán, belső tereiben is megtalálhatók. Gratulált a kiállításhoz, és hozzátette, hogy a számára szemet gyönyörködtető munkák között több személyes kedvencet is talált. Szerencsés helyzetnek nevezte, hogy a kiállítást maga a művésznő mutatja be a megjelenteknek.

Schéffer Anna, mielőtt rátért volna a kiállított művek bemutatására, bevezetésként felidézte, milyen meghatározó események, döntések és életreszóló találkozások sorozata vezetett oda, hogy keramikus művész vált belőle. Igazán kacskaringós út volt ez, hiszen mivel érettségi után nem vették fel az Iparművészeti Főiskola reklám-grafika szakára, dekorációs területen kezdett dolgozni, ahol lehetőséget kapott egy művésztáborban részt venni. A tábor egyik vezetője, a Szegedi Tanárképző Főiskolán oktató Hézső Ferenc javaslatára a főiskola matematika-rajz szakára felvételizett. A diploma megszerzése után jónéhány évig dolgozott tanárként, de végül hivatását a kerámiák készítésében találta meg. Életének ezt a fordulatát 1984-re datálja, és 4 évvel később már megvolt az első önálló kiállítása, ahol az egyik zsűritag, Kun Éva keramikusművész felfigyelt munkáira. Ezt követően kialakult közöttük egy szoros munkakapcsolat, és azóta is együtt dolgoznak: Kun Éva  barátnője, mestere és mentora is egyben. Ő ismertette meg a raku technikával, egy japán kerámia készítési módszerrel. Schéffer Anna ennek folyamatáról és a végső eredmény kiszámíthatatlanságáról is mesélt.

Schéffer Anna pályafutásáról és a kiállított tárgyakról mesél – fotó: Huszonketto.hu

Megemlítette pályafutásának további fontos mérföldköveit is, többek között a keramikusokból álló móri Parázs csoportot, és azt, hogy 1991-ben művei bekerültek a Csók Galériába, innentől lehet mondani, hogy már nem amatőr művészként jegyezték. Még abban az évben jött az első pályázat, amire a kiállításra is elhozott „Álorcák” darabokkal nevezett be.

Az első pályázatra készített művek – fotó: Huszonketto.hu

Mialatt életútjáról és a kiállított alkotásokról beszélt, rendkívül színes és érdekes áttekintést nyújtott munkájáról és a művek keletkezéséről, az inspirációkról, hogy az egyes tárgyakat milyen gondolatok, témakörök mentén alkotta meg.  Azt is elmondta, előfordult, hogy az ihletet egy öltözőszekrény, vagy egy elszáradt sárgadinnye, esetleg egy fadarab adta.

Művészetében meghatározó a transzcendensről való gondolkodás, valamint az ember és a természet kapcsolata. Az általa létrehozott tárgyakban a hagyományos magyar motívumok mellett más népek mondavilága, és azok jelképei is megjelennek.

Elmondta, hogy amikor a kiállítási tárgyak elhelyezésre kerültek, szétnézett, és elgondolkodott azon, vajon milyen címet lehetne adni a tárlatnak, és arra jutott, hogy a művek sokfélesége miatt a „Vizuális turkáló” elnevezés lenne a megfelelő.

Örömmel osztotta meg a megnyitó közönségével, hogy „minden problémával együtt nagyon boldog embernek érzem magam, mert végül is úgy lett, ahogy Hézső mondta: az lettem, aminek kellett lennem. Jól éreztem és érzem magam a bőrömben, hogy keramikus vagyok, hogy dolgozhatok.”

A művésznő beszédét azzal zárta, hogy megköszönte Filotás Viktóriának és a Magdolna Udvar munkatársainak a kiállítás létrehozását, és hozzátette, hogy a tárlat zárása előtt, július 25-én 10-12 óra között egy finisszázs eseményt tart, amire szeretettel várja az érdeklődőket.

Ezt követően László Éva, a nagytétényi Szelmann Ház vezetője kért szót, és arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a Mészáros László Baráti Kör tagjai évente 2 hétre alkotótáborként hasznosítják a közösségi ház tereit, és az épület egyik falát is csodás munkáik díszitik. Megkérte Schéffer Annát, hogy mondjon még néhány szót ezen alkotásokról, illetve további terveikről.

Schéffer Anna és László Éva – fotó: Huszonketto.hu

Schéffer Anna ehhez kapcsolódva közölte, hogy a szóbanforgó falon lévő, eredetileg üresen álló, különböző méretű fülkéket látva társaival együtt úgy érezték, hogy „ezeket az építő is kerámiának teremtette”, így kerámia betéteket készítettek a nyílásokba, az utcai bejárathoz pedig egy kisebb méretű fali kerámia frízburkolat megvalósítását tervezik.

Schéffer Anna kiállítása megtekinthető a Magdolna Udvar kiállító termében

2024. július 27-ig, csütörtöktől szombatig 10-18 óráig

Tárlatvezetés időpontja: 2024. július 6. szombat, 17 óra (Pincejárat programon)

A tárlatvezetésre regisztrálni a galeriaarter@gmail.com címen lehetséges.

Finisszázs Schéffer Anna vezetésével: 2024. július 25. csütörtök, 10-12 óráig

Tekintsék meg a kiállításmegnyitón készült képeinket galériánkban!

Olvasta már?