Padlástól a pincéig – olykor-olykor látogatható a nagytétényi Száraz-Rudnyánszky-kastély

by gaalt994

Budafok-Tétény egyik legismertebb, leglátványosabb nevezetességében jártunk.

A nagytétényi kastély helyén az I-II. században római “villa rustica”, vagyis egy gazdálkodó háza állt. A török hódoltság másfél évszázada alatt Tétény a budai szandzsákhoz, közvetlenül a szultán fennhatósága alá tartozott, és az épületet magas rangú török tisztek lakták.

 Báró Száraz György királyi személynök 1716-ban kezdte meg a gazdálkodást Tétényben, és hozzáfogott a kastély újjáépítéséhez és kibővítéséhez. Halála után veje, Rudnyánszky József lett az új tulajdonos, aki az 1778-ig elhúzódó külső és belső átépítés során reprezentatív főúri rezidenciává alakíttatta az épületet.

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky-kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. Budapest környékén kevés hasonló épület maradt meg, ilyen szép állapotban pedig főleg nem sok.

Maga a barokk épület, a kastélypark és a múzeum is megér egy kirándulást. Annak ellenére, hogy a gyönyörű épület néhány éve zárva tart, érdemes az internetet böngészni, mert az Iparművészeti Múzeum szakemberei időről időre körbevezetik az érdeklődőket a kastélyban.

Mikor kollégáink a helyszínen jártak, fotósunk sem spórolt a kattintásokkal, így hamarosan egy különösen látványos képgalériával is jelentkezünk majd.

Olvasta már?