Polinszky Tibor lett decemberben a hónap művésze

by talastunde

Decemberben Polinszky Tibor építész, fotós kapta meg a hónap művésze elismerést, aki gyerekkora óta fotózza az őt körülvevő világot. A fotós 1995-2000 között főépítészként dolgozott a kerületben, így jól ismeri annak épített környezetét. Az önkormányzat a 2022-es önkormányzati falinaptár elkészítésével az egykori főépítészt, fotóst bízta meg, aki nem hétköznapi szemszögekből mutatta meg a kerület helyszíneit.

Mióta fotózik?

Gyermekkorom óta része a fotózás az életemnek. Annak idején a Pajtás fényképezőgépemmel fekete-fehér képeket készítettem, akkor még laboráltam is. Később építész lettem. A 70-es és  80-as években építészként sokszor voltam külföldön konferenciákon. Akkor, még kevesen jutottak el külföldre, szakmailag is igényelték, hogy dokumentáljam az útjaimat, ezért diákat készítettem. A fényképezőgép mindig nálam volt. Amikor kutatómunkát végeztem, akkor két géppel jártam, mert készítettem diákat, is és fekete-fehér képeket is, hogy a munkáimhoz tudjam őket használni.  Főépítészként Budafokon, majd Csepelen kifejezetten sokat fotóztam, mert fontosnak tartottam, hogy az előadásaimat fotókkal illusztráljam, megmutassam, hogy a kerület lakói milyen építészeti értékek között élnek. Nem könnyű az építész munkája, mert a két dimenzióban megrajzolt elképzeléseit kell másokkal láttatnia. Amikor főépítész voltam a 22. kerületben, akkor is mindig nálam volt a fényképezőgép.

Főleg épületeket fotózott?

Igen, Budafokon is rengeteg épületfotót készítettem. Követtem a borfesztiválokat, a borospincékben az eseményeket, de végigfotóztam a Nemzeti Múzeum ásatásait is a Camponánál. Budafokon 5 évig, Csepelen 15 évig voltam főépítész.  A Dunaparton keresztül jártam a munkahelyemre, és mindig elcsodálkoztam, hogy milyen szép ez a város, le kellene fotózni. Amikor abbahagytam a főépítészi munkámat, utána kifejezetten a fényképezés került előtérbe. Ma már főleg ezzel töltöm az időmet, hogy Budapestet fotózom. Kedvelem a fényfestéssel díszített megvilágításokat is, és ugyanúgy csodálatos a város naplementében vagy hajnalban.

Ezek szerint nem Budafokon él?

Nem, egy másik budai kerületben élek. Amikor Budafok-Tétényben dolgoztam, nagyon megszerettem a kerületet, mindig visszajártam eseményekre fotózni. Nagy az ismeretségi köröm itt. Az eddig elkészített sok budafoki fotó miatt kérhetett fel arra a főpolgármester úr, hogy az én képeimből készüljön el a 2022-es önkormányzati naptár.

Mennyi ideig készítette a fotókat a naptárhoz?

Vannak régi, az arhívumomból előkerült fotók a naptárban, és természetesen új fotókat is készítettem, kifejezetten a naptár részére. Az volt a fő szempont, hogy a kerület minden egyes városrészéből arányosan legyenek képek. Az is szempont volt, hogy a legújabb épületeket is mutassuk meg, ezért a tavaly átadott Magdolna Udvar is látható a naptárban. Nehéz volt összeállítani a választékot, több ember véleményét meghallgatva alakult ki az a 14 kép, ami a végleges verzió lett.

Mi fogta Önt meg Budafokban?

Budafok  egy olyan városrésze volt Budapestnek, ahol erős polgárság élt, komoly polgári kultúrával, és ez megjelent az építészetében. Nagytétény a kastéllyal és a főutcájával mindig erőteljes hangulatot teremtett. Épp abban az időszakban voltam főépítész, amikor kialakult a Campona, így Budatéténynek is lett egy kulturális, találkozási központja a fiatalok számára.  Minden egyes kerületrész önálló életet tud élni a borkultúrájával, a képzőművészeti bemutatóival, a közösségi házaival. Egyedülinek tartom a kerület adottságait a fővárosban. Komoly történelme, múltja van, s olyan lakosai, akiknek fontos a helytörténet, hiszen a mai napig ápolják.

Van kedvenc épülete a kerületben?

Ezt nehéz eldönteni, biztosan nem ugyanaz fotós szemmel, mint az egykori főépítész szemével. Természetesen nagyon értékes a Törley Pezsgőmanufaktúra épülete és környéke, a pincék, az egykori gyárak, a borvárosrész, de ugyanennyire gyönyörű a Nagytétényi-kastély  és környéke, nem beszélve a kerület természetvédelmi értékeiről, úgy mint a Háros- szigetről, a patinás Hunyadi laktanyáról,  vagy a Nagytétényi-fennsíkról és annak egyedülálló víztornyáról.

Mik a tervei fotósként a következő években?

Fotósként az archívumomra támaszkodva azt szeretném bemutatni, hogy miképpen alakult át az elmúlt 15-20 évben a város, a Vár, a Városliget. Szeretnék az új épületekben is fotókat készíteni. Az épületek fényfestését is nagyon szívesen követem, erről már komoly anyagom van. Szeretem látni, hogy a fény hatására, milyen arcát mutatja meg a város. Ebben nagyon sok lehetőség van.

Olvasta már?