Régi-új kifutópálya oldhatja meg a Budaörsi Reptér zajszennyezését

by gaalt994

Tovább folynak az egyeztetések Budafok-Tétény és a Budaörsi Reptér között a zajszennyezés miatt. Most úgy tűnik, egy „rég elfeledett” kifutópálya újranyitása lendíthet a dolgon, de lesznek titkos zajmérések is.

Karsay Ferenc polgármester évindító online tájékoztatója során sok egyéb aktualitás mellett ismét hírt adott a Budaörsi Reptér zajszenneyezésével, pontosabban annak megszüntetésével kapcsolatos fejleményekről.

Korábban írtunk róla, hogy a kerület vezetése közös egyeztetést szorgalmaz a reptér üzemeltetőivel és az érintett lakosságot képviselőkkel, ez december 17-én meg is történt. Emellett a kerület több pontján megkezdődtek az ígért zajmérések egy független szakértő cég által.

Az önkormányzat azzal bízta meg ezt a céget, hogy készítse el a teljes kerület zajtérképét, beleértve a repülőtér, a vasúti, és a közúti közlekedés okozta zaj vizsgálatát, feltüntetve a zaj mértékét, időbeni és területi eloszlását is. Az érintett lakosokat képviselők ugyanakkor hangot adtak aggályaiknak a zajmérések módszertanát illetően, és kérték, hogy a mérések több hónapon át tartsanak és legyenek köztük titkos mérések is. Ezt a felvetést minden jelenlévő támogatta.

Karsay Ferenc elmondta, ez az ügy fontosabb és szerteágazóbb annál, hogy „csak” önkormányzati szinten foglalkozzanak vele, ezért kérte fel segítségül Molnár Gyula és Németh Zsolt országgyűlési képviselőket, akik egy olyan konszenzusos megoldást keresnek, amellyel a XXII. és a XI. kerület lakott területei is mentesülnek a repülők zajától.

A két országgyűlési képviselő a polgármesterrel közösen fogalmazott levelében kereste meg Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy a jelenleg holtpontra jutott ügyben a segítségét kérjék.

Addig is a reptér üzemeltetői igyekeznek saját hatáskörükben elősegíteni a zajszennyezés csökkentését. Erre egyrészt a tanulópilóták repülési idejének korlátozása, másrészt egy régi, használaton kívüli kifutópálya felújítása lehet. Ha ezt a pályát megnyitják, akkor ezentúl Tóváros és Budafok-Felsőváros helyett kevésbé sűrűn lakott területek felől közelíthetik meg a gépek a repteret.

A találkozó végén megállapodás született a felek között, hogy a kérdéseket írásban is megküldik a polgármesteri hivatalnak, amely a saját hatáskörébe tartozó kérdésekre szintén írásban válaszol, míg a repülőtér illetékességébe tartozó kérdéseket továbbítja, majd a beérkezett válaszokat megküldi a lakosság felé.  

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?