Újabb lépéssel közelebb Budatétény nyugalma

by gaalt994

Egyre közelebb lehet a megoldás a Budaörsi Reptér zajszennyezésének ügyében.

A Budaörsi Repülőteret valószínűleg nem kell bemutatni a XXII. kerületieknek. Az elnevezése ellenére a szomszédos, XI. kerületben található reptér forgalma ugyanis hosszú évek óta zajongja be Budafok-Tétény egyes részeit, ebben a leginkább a Budatétényben fekvő Erdődűlő érintett.

Karsay Ferenc (FIDESZ-KDNP) már régóta küzd a kerület zajszennyezett részeinek békéjéért, ezzel kapcsolatban legutóbb így nyilatkozott a polgármester: „Folyamatosan zajlanak tárgyalások a légügyi hatóságok és a Budaörsi Repülőtér között. A reptér jelenleg azt ígéri, hogy az új reptéri rendről szóló egyeztetések lezárására decemberben kerül sor, ezt pedig be fogják nyújtani a hatóságoknak.”

Az ügy legújabb fejleménye, hogy Karsay és Németh Zsolt (FIDESZ_KDNP) országgyűlési képviselő tárgyalt a repteret üzemeltető Aeroglobe Kft.-t tulajdonló Fly-Coop Kft. vezetésével. A Fly-Coop támogatja az önkormányzat repülési kör nyomvonalának megváltoztatására irányuló javaslatát, és úgy látják, hogy az jó eséllyel részesül majd pozitív elbírálásban a légügyi hatóságok részéről. A folyamatot elősegítendő Karsay és Németh Zsolt az ügyet támogató Molnár Gyulával (MSZP) közösen küldtek levelet Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Fény derült arra is, hogy a Fly-Coop sem támogatja, hogy a repülőtéren aszfaltos kifutó létesüljön, mivel ebben az esetben a motoros kisgépek mellett jetek is részt vehetnének a forgalomban, amely tovább növelné a környék zajszennyezettségét.

Ami pedig a reptéri forgalom minőségét illeti; a jelenlegi szabályozatlan repülés oka vélhetően abban rejlik, hogy a Budaörsi Reptér légtere jelenleg a nem ellenőrzött légtér kategóriájába tartozik. (Ez a szakkifejezés persze nem azt jelenti, hogy mindenki kedvére furikázik az adott légi zónában, pusztán kevésbé szigorú korlátozásokra utal.) Ezt a besorolást a légtérben nyújtott légiforgalmi szolgáltatás fajtája határozza meg, úgyhogy az áttörést valószínűleg ennek megváltoztatása jelenthetné.

Bizonyára e témákban is közelebb kerülünk majd a válaszhoz a jelenleg még tervezés alatt álló fórum után. Annak keretében ugyanis a lakosság képviselői közvetlen tájékoztatást fognak kapni az illetékesektől, valamint kérdéseket is feltehetnek majd a reptérrel kapcsolatban.

A fórumon a Fly-Coop vezetősége mellett részt vesz Karsay Ferenc polgármester, dr. Németh Zsolt és dr. Molnár Gyula országgyűlési képviselők, az ügyben leginkább érintett, 7. számú választókerület önkormányzati képviselője, Dr. Somos Iván (DK), és az ugyan területileg más körzetben érintett, de a szóban forgó körzetben élő Dr. Staudt Máté (Jobbik) önkormányzati képviselő is.

Olvasta már?