Rendkívüli testületi ülést tart a XXII. kerületi önkormányzat egy fővárosi javaslat miatt

by gaalt994

A főváros védetté tenné a Duna-partot, ez azonban több ponton okozhatna kellemetlenséget a budafok-tétényieknek.

A főváros véglegesen védetté nyilvánítaná csaknem a teljes budafok-tétényi Duna-partszakaszt – számolt be online tájékoztatóján Karsay Ferenc. A fővárosi főjegyző három hónapos ideiglenes védettséget rendelt el a nagytétényi területen, ahová szakszerűtlen feltöltés miatt építési hulladék került.

A polgármester szerint a cél jó, de ellentmondások is felmerültek. „Alapvetően egyetértünk, hiszen a saját programunkban is preferáljuk, hogy minél több legyen a zöldterület, és minél élhetőbb legyen a Duna partszakasza” – fogalmazott Karsay.

A polgármester szerint a fővárosi javaslat egyik legnagyobb hátulütője, hogy semmilyen szúnyogirtást nem engedélyezne Érd határától egészen a Hárosi-öbölig. „Az a cél, hogy a Dunában ne irtsák a szúnyogokat, még támogatható is, hiszen ott a halak táplálékaként fontos a jelenlétük. A javaslat szerint viszont a pangó vizekben kikelő szúnyogokat sem lehetne irtani” – mondta Karsay Ferenc.

A fővárosi javaslat értelmében az sem lenne lehetséges, hogy a tervezett útvonalon vezethessék el az EuroVelo 6 nevű nemzetközi kerékpárút-hálózat magyarországi szakaszát. Ez Karsay Ferenc szerint idegenforgalmi szempontból, illetve az itt élők rekreációs tevékenységét illetően is aggályos.

Budafok-Tétény polgármestere azt is problematizálta, hogy amennyiben a javaslat érvényre jut, úgy nem tudnak semmilyen sport, vagy rekreációs létesítményt elhelyezni a partszakaszon. Így nem lehetnének közösségi terek, illemhelyek a Duna-parton, de a Hárosi-öbölhöz tervezett csónakház sem épülhetne meg.

A dél-budai “zöld Duna-part” programmal szintén nem egyeztethető össze a dunai partszakasz védetté nyilvánítása, ezért, valamint a helyiek speciális igényeinek megvitatására és azok hatékony képviseléséért a XXII. kerületi önkormányzat csütörtökön rendkívüli közgyűlésen tárgyalja majd a főváros javaslatát.

Olvasta már?