Sörténelem – no de mi ez, és mi az, hogy utoljára?

by dombteto

Bezárt a budafoki Sörténelem című kiállítás, amely a svájci Haggenmacher család és a sörkészítés szorosan összefonódó kapcsolatát dolgozta fel. Az érdekes gyűjteményt május 6-án lehetett utoljára megtekinteni. Munkatársunk Gyönki Viktóriával, a Magdolna Udvar muzeális gyűjteményi referensével és a kiállítás kurátorával beszélgetett a tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről.

Ez az utolsó nap, amikor meg lehet tekinteni a kiállítást. Milyen átfogó gondolat fogalmazódott meg benned a kiállítás életútjával kapcsolatosan?

Gy.V.: Először is, hogy mindenféleképpen szeretnénk valahol publikálni a képanyagot, illetve az összegyűlt tudásanyagot is. A kiállítást egy nagyon hosszú levéltári kutatás előzte meg, de még így is van rengeteg feldolgozandó anyag. Rengeteg kérdést kaptam a tárlatvezetések során, amikből aztán újabb ötletek születtek. Biztos vagyok benne, hogy lesz valami folytatása, remélem valahol majd kiállíthatjuk még ezt az anyagot.

Milyen ötletek fogalmazódtak meg?

Gy.V.: A legtöbb kérdés a gyártási folyamatokról érkezett, vagy, hogy honnan szerezték be az alapanyagokat, és ezek nagyon gyorsan ráébresztettek, hogy a témában még annyi kérdéskör van, amin fáradtságos kutatómunkával még végig lehet menni. 

Milyen volt a fogadtatás?

Gy.V.: Alapvetően érdeklődő. Mivel pont 100 éve zárt be a gyár, ezért már nincsen annyira a köztudatban a budafoki sörgyártás, sokan rácsodálkoznak.

Neked honnan jött, hogy pont ezt a témát dolgozzátok fel?

Gy.V.: Nagyon egyszerűen. Egyik alkalommal a sörgyár felé sétáltam, és megakadt a tekintetem a gyárépületeken. Innen indult. Engem alapvetően is érdekel az ipartörténet, aztán megtudtam, hogy ugye sörgyárról van szó, nyilván a bor- és a pezsgő kultúra már ismert volt a számomra, aztán felvetődött bennem, hogy ha sör is volt, akkor talán érdemes lenne ennek is utánanézni.

Most, hogy ennek a kiállításnak vége, már bizonyára dolgoztok egy következő projekten.

Gy.V.: Igen, most szeretnénk a Budapest 150-hez kapcsolódni az év második felében. Van olyan terv is, hogy 100-150 éve itt alkotó budafok-tétényi képzőművészekről készítsünk egy kiállítást, a kísérleti lakótelepről is szeretnék kiállítást, de amúgy is rengeteg ötlet van még ezeken kívül is.

Olvasta már?