Szakmai pályája során végig képezte magát, komoly díj lett a jutalma

by talastunde

Újabb budafok-tétényi pedagógus kapott rangos elismerést: Háger Erzsébet lett az Év Óvodapedagógusa.

Az Év tanára 2021 rendezvényen az anyaországi és külhoni pedagógusok munkásságát jutalmazták, akik itthon és a Kárpát-medencében tanárként, pedagógusként végzik munkájukat. A Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve külhoni magyar pedagógusokat is jelöltek a különböző pedagógus- és diákszervezetek az Év óvodapedagógusának és az Év tanárának díjára. Az Év óvodapedagógusa és az Év tanára az anyagi és erkölcsi elismerés mellett átvehette a gravírozott  “Év óvodapedagógusa” és az “Év tanára” kitüntetést.  

A jelölteket egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság értékelte, és a diákok is megírhatták véleményüket a legnépszerűbb középiskolásoknak szóló portál felületén.

Az Év óvodapedagógusa és az Év tanára elismeréseket Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos adta át, aki köszöntő beszédében kiemelte, hogy a pedagógusi pálya nem csupán a tudás átadásának a felelősségéről szól. „Aki ezt a foglalkozást űzi, az részese egy folyamatnak, amit én egyfajta teremtő és értékátadó munkának neveznék, amelyhez különleges érzék és végtelen türelem kell, hiszen a tudás elvetett magjai évek vagy akár évtizedek múlva hoznak csak gyümölcsöt” – mondta.

Szilágyi Péter kiemelte, hogy a kormány az oktatást nem csak határainkon innen, de azon túl is kiemelt ügyként, nemzeti ügyként kezeli. Az elmúlt évtized törekvései lehetővé teszik a magyar gyermekek számára, hogy éljenek bárhol a világon, anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ebben a munkában a legfontosabb stratégiai partnerekre, a pedagógusokra és a pedagógusszövetségekre tudnak támaszkodni.

„Bővítettük és megerősítettük a magyar intézményhálózatot, hogy minden magyar gyermek számára elérhetővé tudjuk tenni a magyar nyelvű oktatást. Módszertani és infrastrukturális fejlesztéseket hajtottunk végre, így boldogan mondhatom, hogy a külhoni magyar oktatás versenyképessé vált a többségi oktatással szemben. A „Szülőföldön magyarul” program keretében évente 220-250 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási és nevelési támogatásban. 2016-ban indult Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programmal már több mint 150 óvoda és bölcsőde jött létre, illetve több mint 700 intézmény újult meg, bővült és gazdagodott eszközökkel” – hangsúlyozta Szilágyi Péter.  A kormány a diaszpórában is kiemelten foglalkozik az oktatással. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 250 diaszpórában működő hétvégi magyar iskolával tart kapcsolatot, amelyek a világ számos pontján rendszerességgel nyújtanak magyar nyelvű képzéseket hétvégenként.

„Összességében elmondhatjuk, hogy egy magyar fiatal számára, éljen bárhol a világon az anyaországban vagy a Kárpát-medencében, vagy azon kívül, lehetősége van arra, hogy magyar nyelvű oktatási intézményben folytassa a tanulmányait” – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, aki beszéde végén gratulált a díjazottaknak.

Három kategóriában osztották ki a díjakat:

– 2021 Év Tanára díjat Titi Katalin Andrea, a II. kerületi Pitypang utcai Általános Iskola oktatója nyerte el.

– Az Év Tanára a külhoni magyar pedagógusok közül Fülöp József, a Gyulakutai Általános Iskola pedagógusa lett.

– Az Év óvodapedagógusa díjat Háger Erzsébet, a XXII. kerületi Bartók tagóvoda vezetője, óvodapedagógusa kapta.

Háger Erzsébet portálunknak elmondta, hogy már 8-9 éves korától kezdve óvó néni szeretett volna lenni. 1982 óta van az óvodapedagógusi pályán, 39 év tapasztalatát jelenti számára az elnyert nívós díj. Egész pályája alatt folyamatosan képezte magát, épp egy továbbképzésen vett részt, amikor felhívták, hogy a díj várományosa. A munkahelyén még nem újságolta el a csodálatos hírt, így valódi meglepetés lesz, amikor felmutatja a kollégáknak és a kis óvodásoknak az Év óvodapedagógusa díjat.

Háger Erzsébet a Kossuth Zsuzsa Óvónői és Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett óvónőként 1982-ben, majd a XXII. kerületben, a Napközi utcai óvodában helyezkedett el. 1996-tól az óvodák részleges összevonásakor ugyanebben az óvodában óvodapedagógusi munkája mellett tagóvodavezető, majd a két tagóvoda (Napközi utca, és Bartók Béla úti) vezetője lett. Az óvodák teljes összevonásakor, 2008-ban elvállalta a Bartók tagóvoda vezetését, ahol jelenleg is óvodapedagógusként és tagóvodavezetőként dolgozik. 1988-ban a Budapesti Tanítóképző Főiskola Óvodapedagógus szakán okleveles óvodapedagógusi diplomát szerzett, és az általa vezetett óvodapedagógiai programjába a Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Programot vezette be. Háger Erzsébet rendszeresen fogadja a főiskolai hallgatókat, segíti a szakmai gyakorlatuk megvalósulását, szakmai gyakorlati helyet biztosít továbbá a dajkák, valamint pedagógiai asszisztensek részére is. Gratulálunk a XXII. kerület díjazottjának!

Olvasta már?